Fitting

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Koperen fittingen
Een groot aantal leidingfittingen
Lampfitting met E27 Edison-schroefdraad

Een fitting is een voorziening die gebruikt wordt om twee onderdelen aan elkaar te bevestigen, zonder dat ze tot één geheel worden.

Leidingen en buizen[bewerken]

Hoewel het een ruim begrip is, wordt "fitting" in de praktijk vooral gebruikt voor pijpfittingen. Het beroep gasfitter of zelfs fitter heeft hierbij betrekking op een installateur, zoals een loodgieter of een cv-monteur. Dergelijke fittingen moeten overigens water- of gasdicht worden gemaakt, hierbij wordt gebruikgemaakt van een soldeerverbinding, indien er sprake is van een schroefdraadverbinding gebeurt dit met behulp van hennep, teflon tape, of fitterskit. Ook zijn er fittingen die worden aangebracht door middel van een persverbinding.

Overigens kunnen niet enkel leidingen, doch ook overige metalen buizen door middel van een fitting met elkaar worden verbonden. Dit komt bijvoorbeeld voor bij een rijwielframe, waarbij zogenaamde lugs als koppelstuk worden gebruikt. Het materiaal waaruit een fitting bestaat moet enige vervormbaarheid bezitten. Fittingen zijn dan ook vaak vervaardigd uit temperijzer, messing of koper.

Lampen[bewerken]

Los van pijpfittingen wordt het woord fitting vooral gebruikt bij elektrische lampen, waar de fitting het deel is waarin de lampvoet wordt bevestigd. Ook de metalen lamphuls wordt wel fitting genoemd. Vooral de fittingen met Edison-schroefdraad zijn bekend. Een andere veelgebruikte lampfitting is die met bajonetsluiting. Speciaal voor ledverlichting werd in 2016 een magnetisch stekkercontact geïntroduceerd.[1]

Zie ook[bewerken]