Five Families

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Five Families (Nederlands: Vijf Families) zijn de voornaamste misdaadfamilies van de Italiaans-Amerikaanse maffia. Allen hebben hun thuisbasis in New York maar hebben hun wortels in Sicilië.

Geschiedenis[bewerken]

De families waren, gesuggereerd door Salvatore Maranzano, verantwoordelijk voor de oprichting van de National Crime Syndicate (Nederlands: Nationaal Misdaadsyndicaat) en de Commissie, een raad die de territoria van de voordien strijdende facties vastlegde en de activiteiten van de Cosa Nostra in de Verenigde Staten beheert. Maranzano werd later vermoord door Lucky Luciano die de organisatie beter structureerde

Five Families[bewerken]

De Gambino-, Genovese- en Lucchesefamilies werden opgericht tijdens het uit elkaar vallen van de Morellofamilie die Oost-Harlem, Manhattan en delen van de The Bronx beheerste. Enkele families zijn ook onder alternatieve namen bekend. Zo wordt de Colombo-familie regelmatig Profacifamilie genoemd, naar de oprichter Joe Profaci.

Sixth Family[bewerken]

De Canadese media hebben de Italiaanse maffia in Montreal de bijnaam "The Sixth Family" (Nederlands: De Zesde Familie) gegeven. Historisch is deze verbonden met de New Yorkse Bonannofamilie en werd ze geleid door de Cotroni (broers Vic en Frank, wiens vader Nick van Calabria was) en later door de Rizzutos (vader en zoon Nick en Vito, wiens afkomst terugvoert naar Sicilië). Samen met de Ierse West End Gang en de Frans-Canadese Hells Angels in East End Montreal, vormen zij het Montreal Consortium, die de drugshandel in Oost Canada, en van daaruit naar de Verenigde Staten, controleren.

Leiders[bewerken]

Hieronder een tijdlijn met de zittende leiders. De waarnemend leiders (in geval dat een zittende leider veroordeeld werd en vast kwam te zitten), die nog steeds onder de zittende leiders vielen, zijn er dus niet in vermeld. Van de huidige Genovese leider is geen identiteit bekend. Men vermoedt dat de huidige waarnemend leider, Daniel "Danny the Lion" Leo, ook de zittende leider is.

Steven Crea Vittorio Amuso Anthony Coralloa Carmine Tramunti Gaetano Lucchese Gaetano Gagliano Bonaventura Pinzolo Gaetano Reina Vincent Gigante Philip Lombardo Vito Genovese Frank Costello Salvatore Lucania Giuseppe Masseria Giuseppe Morello Vincenzo Terranova Nicholas Morello Giuseppe Morello Antonio Morello Frank Cali Domenico Cefalu Peter Gotti John Gotti Paul Castellano Carlo Gambino Albert Anastasia Vincent Mangano Francesco Scalise Alfred Mineo Salvatore D'Aquila Pellegrino Morano Carmine Persico Joseph Yacovelli Joseph Colombo Joseph Magliocc Joseph Profaci Michael Mancuso Vincent Basciano Joseph Massino Phillip Rastelli Carmine Galante Natale Evola Paul Sciacca Gaspar DiGregorio Giuseppe Bonanno Salvatore Maranzano Vito Bonventre Nicola Schiro Salvatore Bonanno Giuseppe Bonanno

Capo di tutti capi[bewerken]

De Capo di tutti capi (Nederlands: Baas der Bazen) is een titel die gegeven wordt aan de voorzitter van de commissie. Voor de Castellammarijnse oorlog werd deze titel gegeven aan de leider van de machtigste familie. Sinds de invoering van de titel in 1900 is deze positie altijd opgevuld door één van de leiders van de vijf families. Alleen de Colombo en de Lucchese families hebben nooit deze positie opgevuld. Hieronder een tijdlijn van de personen (en de daaraan gebonden familie) die deze positie bekleedden.

Joseph Massino Vincent Gigante John Gotti Paul Castellano Carlo Gambino Giuseppe Bonanno Vito Genovese Frank Costello Salvatore Lucania Salvatore Maranzano Giuseppe Masseria Giuseppe Morello