Naar inhoud springen

Fladderak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Fladderak is een tegenwoordig als typisch Groningse beschouwde sterkedrank. De brandewijnachtige drank wordt gemaakt met onder andere citroen en kaneel.

Oorsprong van de naam[bewerken | brontekst bewerken]

Fladderak zou genoemd zijn naar de familienaam van een Groningse belastingophaler uit Onderdendam. Het was echter op veel plaatsen te koop, ook buiten Groningen, dus de herkomst van de naam is onzeker. Een alternatieve schrijfwijze was "fladderac", zoals gebezigd door de Firma Wevers & Zoon (WEZO) uit Enschede en de Firma De Haas uit Stadskanaal.[1][2]

Gebruik en ingrediënten[bewerken | brontekst bewerken]

Vroeger werd fladderak vooral om de jaarwisseling gedronken.[3] Ingrediënten zijn o.a.: (kandij)suiker, citroenschillen, kaneel, kardemom, kruidnagel en saffraan.

Hooghoudt en Groninger Genever Stokerij[bewerken | brontekst bewerken]

Tegenwoordig wordt Fladderak gemaakt door distilleerderij Hooghoudt in de stad Groningen en door de Groninger Genever Stokerij in Oostwold (Groningen). Rond 1900 werd jaarlijks 10.000 liter fladderak geproduceerd, maar aan het einde van de 20ste eeuw werd het nauwelijks meer gedronken. Toen de fabrikant in 1997 meedeelde dat men met de productie wilde stoppen, en er een veiling van de laatste Fladderak werd gehouden, ontstond er enige beroering.[4] Veel met name oude en oud- Groningers wilden het nog eens proeven. Deze (iets) gegroeide vraag heeft de ondergang van het product tegengehouden. Ook het feit dat men het als regionaal product op de markt brengt, heeft meegeholpen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]