Flag football

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Flag football.

Flag football is een vorm van American football dat voornamelijk gespeeld wordt in de Verenigde Staten en Europa. De spelregels zijn vergelijkbaar met de regels van het reguliere American football, met het grote verschil dat bij flag football spelers niet getackeld of geblokt mogen worden. In plaats daarvan draagt iedere speler een vlaggetje of lintje, dat met klittenband bevestigd is aan een riem. Spelers kunnen de baldrager stoppen door de vlag of het lintje van de speler af te pakken en deze op de grond te gooien. Deze spelvorm heeft minimaal fysiek contact en is hierdoor uitermate geschikt voor kinderen.

Spelregels[bewerken | brontekst bewerken]

Veld[bewerken | brontekst bewerken]

Flag football wordt gespeeld op een rechthoekig veld met een lengte van 60 meter en een breedte van 30 meter. Aan weerskanten van het veld bevindt zich een end zone. Het doel van het spel is om zo veel mogelijk terreinwinst te maken en punten te scoren. Net zoals bij American football worden punten gescoord door met de bal in de end zone van de tegenstander te lopen of door de bal in de end zone te vangen.

Spelers en spelverloop[bewerken | brontekst bewerken]

Elk team bestaat uit meerdere spelers en kan zowel uit jongens als meisjes bestaan. Per aanvalspoging worden er 5 spelers van elk team opgesteld. Eén team is in balbezit en wordt ook wel de offense (aanval) genoemd. Zij hebben de taak zo veel mogelijk terreinwinst te maken en punten te scoren. Het andere team is de defense en probeert het aanvallende team te stoppen door de vlag van de baldrager af te pakken of de bal te onderscheppen.

Het aanvallende team begint vijf meter voor haar eigen end zone en heeft vier aanvalspogingen om de middellijn te bereiken. Wanneer het aanvallende team hierin slaagt, krijgt het nog eens vier pogingen om het doelgebied van de tegenstander te bereiken en punten te scoren. Wanneer het aanvallende team er niet in slaagt binnen het aantal genoemde pogingen voldoende terreinwinst te maken of wanneer het verdedigende team de bal onderschept wisselen de rollen. Het verdedigende team mag dan gaan aanvallen en vice versa.

Het team dat uiteindelijk de meeste punten verzamelt is de winnaar. Het komt echter voor dat beide teams een gelijk aantal punten behalen, dit wordt beschouwd als gelijk spel.

Posities[bewerken | brontekst bewerken]

Offense: Er is bij alle pogingen een Center en een Quarterback nodig. De Center is verantwoordelijk voor het beginnen van de poging door de bal aan de QB te geven, welke de bal zal moeten gooien of af moeten geven. Daarna loopt de Center een vooraf afgesproken patroon. Verder staan er nog 3 mensen op het veld, dit kunnen Wide Receivers (WR) of Running Backs (RB) zijn. Een WR staat op dezelfde lijn als de Center en rent daarna een patroon, zodat de QB precies weet waar hij de bal kan gooien. Een RB staat achter de QB en zal of de bal meteen van de QB krijgen, of ook een patroon lopen.

Defense: Er zijn verschillende posities mogelijk binnen Flag Football op Defense. Een Cornerback (CB) heeft als taak er voor te zorgen dat de aanvallende WR de bal niet kan vangen of de WR zijn vlag te pakken. Een Nose Tackle staat meestal tegenover de aanvallende Center een heeft dezelfde taak als een CB. Een Linebacker (LB) staat iets verder in het veld en dekt meestal een zone af of pakt een aanvallende speler later op. Een Safety heeft dezelfde taak als een LB, maar zal iets verder in het veld staan. Een Defense mag ook de aanvallende QB onder druk zetten zodra de poging begint, dit wordt gedaan door middel van een Blitzer, die door zijn hand omhoog te steken aan geeft dat hij druk gaat zetten.

Flag football in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland werd in 1990 de eerste flag football wedstrijd gespeeld tussen de Rotterdam Trojans en de Zwijndrecht Razorbacks. Sinds die tijd is flagfootball langzaam gegroeid en de laatste jaren gaat het steeds beter in Nederland. In 2001 werd het Nederlands team Europees Kampioen.

Veel American footballclubs in Nederland hebben jeugdteams die flag football spelen. Er zijn drie verschillende competities: PeeWee, Cubs en Senior. Een PeeWee flag team bestaat uit kinderen van de leeftijd 8 t/m 11 jaar en kinderen van 12 t/m 15 jaar spelen flag football bij de Cubs. In de Junioren wordt tegenwoordig[(sinds) wanneer?] alleen maar Tackle gespeeld. Spelers vanaf 16 jaar en ouder spelen in Senior Flag Competitie.

Ieder jaar wordt er voor scholen een flag footballtoernooi georganiseerd. De winnaar van dit toernooi mag ook meedoen in het Europese toernooi voor scholen.

In Nederland wordt sinds 2008 een seniorencompetitie gespeeld. De competitie duurt van februari tot juli.

In 2019 bestaat de Senior Flag competitie uit de volgende teams:

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]