Utrecht Dominators

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Utrecht Dominators
Naam AFC Utrecht Dominators
Bijnaam De Dominators
Opgericht 2004
Plaats Utrecht
Complex Sportpark Overvecht Noord
Aantal leden 80
Aantal velden 2
Voorzitter Ruud Heijsman
Hoofdsponsor Vocking Vleeswaren BV
Competitie Vlag van Nederland AFBN Div I
Divisie Eerste Divisie
Portaal  Portaalicoon   Sport

Utrecht Dominators is een American football club uit Utrecht die is opgericht op 5 november 2004. Ze spelen op sportpark Overvecht Noord in de Utrechtse wijk Overvecht. Alle teams (jeugd en senioren) spelen in de Nederlandse competitie die wordt georganiseerd door de American Football Bond Nederland.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

American Football Club Utrecht Dominators is op 5 november 2004 officieel opgericht door drie enthousiastelingen. Zij vonden dat hun Utrecht, na het verdwijnen van Utrecht Vikings, niet zonder American football team kon blijven.

In december van 2005 zijn de senioren van de Dominators benaderd door de Almere Flevo Phantoms. Zij hadden een gebrek aan spelers en alle nieuwe spelers van Utrecht een gebrek aan wedstrijdervaring.

Op 9 januari werd de vereniging verrijkt met een cheerleaderteam. De meiden dansen tijdens wedstrijden, maar ook daar buiten. Zo waren ze o.a. te zien als reclame intro op RTL 7, bij Stapel op auto's en de BZT-show. In 2008 kwam er een eind aan het bestaan van de Dominator Cheerleaders. Het team viel uit elkaar en de Dominators besloten geen nieuw team te beginnen.

Ter ere van het eenjarig bestaan van de Utrecht Dominators en als voorbereiding op het komende seizoen werd er op 6 november 2005 een vriendschappelijke wedstrijd gespeeld tegen de Eindhoven Raptors. Dit was de aller eerste officiële wedstrijd van de Utrecht Dominators. De Dominators wonnen 7-2.

In december 2005 waren er dusdanig veel jeugdleden bij de Dominators dat werd besloten om voor het seizoen 2006 niet alleen een senioren, maar ook een junioren team in te schrijven. De senioren zouden gaan deelnemen aan de Nederlandse 2de divisie, de jeugd aan de 5 tegen 5 tackle competitie.

Alle ontwikkelingen binnen de Utrecht Dominators waren ook de gemeente Utrecht opgevallen. Derhalve werden de Dominators genomineerd voor de Utrechtse Sportprijs 2005 in de categorie Vereniging van het Jaar. In januari 2006 werden de Utrecht Dominators tijdens het Utrecht Sportgala uitgeroepen tot Vereniging van het jaar 2005.

In 2006 speelde de Dominators hun eerste competitiewedstrijd in de geschiedenis van de vereniging.

In 2008 haalde de Dominators de finale van de tweede divisie. Deze werd in Rotterdam met 12-06 verloren van de Amsterdam Panthers. Zowel de Panthers als de Dominators zijn hierna gepromoveerd naar de Eerste Divisie. In het seizoen 2009 kwamen de Dominators dan ook voor het eerst uit in de hoogste Nederlandse American Football competitie. Na twee seizoenen op het hoogte niveau zijn de Dominators weer gedegradeerd. Zij komen nu nog steeds uit in de Eerste Divisie, maar daarboven zit tegenwoordig de Ere Divisie.

In 2009 zijn de Dominators Nederlands Kampioen flag football geworden bij de senioren. In de finale werd Lelystad Commanders verslagen

In 2014 zijn de Utrecht Dominators Nederlands Kampioen flag football geworden in de categorie Cubs (13 t/m 15 jaar). In de finale werd Den Haag Hyenas verlagen. In 2013 speelde deze twee teams ook al in de finale. Toen waren de Hyenas net te sterk voor de Domstedelingen.

Resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

 • Tackle football titels Senioren: 0
  • 2008 verliezend finalist (DIV II)
 • Flag football titels Senioren: 1
  • 2009 Nederlands Kampioen
 • Flag football titels Cubs: 1
  • 2013 verliezend finalist
  • 2014 Nederlands Kampioen

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]