Adobe Flash Player

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Flash Player)
Adobe Flash Player
Logo
Ontwikkelaar(s) Adobe
Uitgebracht 1999
Recentste versie 32.0.0.465 
(8 december 2020)
Status inactief
Besturingssysteem Windows, macOS en Linux
Geschreven in C++
Categorie runtime
Licentie(s) propriëtaire software
freeware
Website adobe.com
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Niet te verwarren met Adobe Flash.

Adobe Flash Player is abandonware ontwikkeld door Adobe waarmee een interactief Flash-bestand kan worden afgespeeld. Het bestand kan van een website komen maar ook een computerspel zijn of als streaming media worden doorgegeven. De distributie van Flash Player werd vanaf 2021 niet meer door Microsoft ondersteund,[1] waardoor het bijvoorbeeld onmogelijk werd videobeelden in Flash Player door te geven.

Adobe Flash Player was freeware, maar closed source, en platform-onafhankelijk.

Beschikbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

Adobe Flash Player was ook beschikbaar voor Android, maar de ontwikkeling daarvoor werd al eerder stopgezet. De actieve ontwikkeling van de NPAPI-plug-in[2] werd voor Linux in 2012 stopgezet, maar in 2016 werd deze beslissing teruggedraaid.[3] De laatste uitgebrachte versie voor Linux bleef bijgevolg lang versie 11.2. Flash Player bleef al die tijd op Linux te gebruiken via de Pepper-API in Google Chrome, Opera en Chromium op Linux.

Met behulp van software van derden kon de nieuwste Flash Player bedoeld voor Google Chrome, de NNPAPI-versie, ook in Mozilla Firefox op Linux worden gebruikt.[4]

Adobe Flash Player 28.0 was voor Microsoft Windows en macOS de nieuwste versie. Op Windows bestond Adobe Flash Player in twee varianten:

Microsoft beëindigde op 31 december 2020 de ondersteuning voor Flash Player.[1]