Flesjesroestmos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Flesjesroestmos
Flesjesroestmos
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Marchantiophyta (Levermossen)
Klasse:Jungermanniopsida
Onderklasse:Jungermanniidae
Orde:Jungermanniales
Familie:Jubulaceae
Geslacht:Frullania
Soort
Frullania tamarisci
(L.) Dumort. (1835)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Flesjesroestmos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Het flesjesroestmos (Frullania tamarisci) is een levermos in de familie Jubulaceae. Het mos komt voor op schors, steen en bodem. De langlevende pendelaar is microscopisch te determineren.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort vormt roodbruine tot koperrode, zelden groene tot zwartgroene, glanzende gazons die vaak uit het substraat steken. De vrij sterke stengels hebben twee takken. De bovenste lobben van de tweelobbige flankbladeren zijn breed ovaal en hebben meestal een spitse punt; de onderste lobben, die de vorm hebben van waterzakken, zijn ongeveer twee keer zo lang als breed en evenwijdig aan de stengel uitgelijnd. De bladcellen met matig verdikte hoeken zijn ongeveer 16 tot 20 micrometer groot. Er zijn 2 tot 6 ovale olielichamen per cel. De flankbladeren hebben vaak parelachtige ocelli. De onderbladen zijn rechthoekig afgerond, tweemaal zo breed als de stengel en aan de punt tweelobbig, de randen zijn omgerold.

Het mos is tweehuizig. Het gladde (zonder wratten) perianth, dat ongeveer de helft van de lange, puntige schutbladen uitsteekt, is eivormig en versmalt tot een korte buis. Perianthia en sporencapsules zijn zeldzaam.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Op de Veluwe is dit levermos nog te vinden op oude Beuken in luchtvochtige bossen. Elders is de soort epifytisch o.a. gevonden in enkele oude verwilderde wilgengrienden, in een essenbos en op meidoorn in een duinstruweel. Begeleiders zijn o.a. Hypnum cupressiforme, Dicranum scoparium, Dicranum montanum, Dicranoweisia cirrata, Frullania dilatata en Metzgeria furcata. Langs de kust groeit de soort op de grond in oude, kort-afgraasde duinheide op noordhellingen, samen met o.a. Lophozia excisa, Lophocolea bidentata, Hypnum cupressiforme en Dicranum scoparium.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het flesjesroestmos heeft een Het heeft een circumboreale verspreiding en is min of meer beperkt tot oceanische en suboceanische gebieden. In Nederland komt het zeer zeldzaam voor. Het staat op de rode lijst in de categorie 'Bedreigd'.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]