Flypast

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Red Arrows en een Concorde voeren een speciale flypast uit boven Buckingham Palace op 4 juni 2002 ter viering van het gouden jubileum van koningin Elizabeth II
De Patrouille de France flypast tijdens de militaire parade op 14 juli 2006 in Parijs

Flypast is de naam voor een ceremoniële vlucht van een groep vliegtuigen of soms een enkel vliegtuig. In de Verenigde Staten wordt soms de term flyover gebruikt.

Flypasts worden in het algemeen uitgevoerd bij nationale evenementen zoals onafhankelijkheidsvieringen of koninklijke verjaardagen, maar ook bij belangrijke begrafenissen of herdenkingen. Ook bij minder stemmige gelegenheden zoals vliegshows of de introductie van een nieuw vliegtuigtype wordt weleens een flypast uitgevoerd.

Bij feestelijke gelegenheden wordt een flypast in het algemeen gebruikt om het belang van de viering te benadrukken (je krijgt een flypast immers niet zomaar), bij begrafenissen of herdenkingen wordt met een flypast uitdrukking gegeven aan diep respect voor het subject.

Flyby[bewerken]

Een flyby refereert in het algemeen aan militaire situaties. Daarnaast wordt de term in de ruimtevaart gebruikt voor het vliegen langs een hemellichaam, vaak om waarnemingen te doen.

Scheervlucht[bewerken]

Een andere term voor een en ander is scheervlucht.

Zie ook[bewerken]