Vliegshow

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Red Arrows in actie met gekleurde rook
Piloten van de Biało-czerwone Iskry (Witte en Rode Vonken) voeren boven de luchtbasis van Poznań-Krzesiny in Polen acrobatische toeren uit in TS-11 Iskra MR vliegtuigen

Een vliegshow, luchtshow, airshow of luchtvaartvertoning (officiële benaming) is een evenement waar piloten hun vaardigheden en de capaciteiten van hun vliegtuigen tonen.

De meeste vliegshows worden uit commercieel oogpunt georganiseerd, waarbij geld wordt verdiend aan betalende bezoekers of aan bedrijven die vliegtuigen hopen te verkopen. Ook worden er veel vliegshows georganiseerd op militaire vliegbases die meestal betaald worden uit rekruteringsbudgetten, enkele anderen worden georganiseerd om geld op te halen voor goede doelen. Normaal gesproken bestaat een vliegshow uit een static show en een vliegprogramma. Op de static show kunnen bezoekers vliegtuigen van dichtbij bekijken en een praatje maken met bijvoorbeeld piloten. De vliegshow is het programma dat in de lucht plaatsvindt, allerlei demonstraties van vliegtuigen in alle soorten en maten.

Regeling Luchtvaartvertoningen[bewerken]

Luchtvaartvertoningen vormen een spectaculair onderdeel van de luchtvaart. Veiligheid van vliegers, publiek en derden zijn van groot belang en daarom bestaan voorzorgsmaatregelen.

In de Regeling luchtvaartvertoningen staan de regels voor het organiseren en houden van een civiele luchtvaartvertoning. De regeling stelt eisen aan locatie en organisatie. Er gelden verplichtingen voor de organisator van de vertoning en de deelnemers. Daarbij wordt verschil gemaakt tussen shows bij vliegvelden en die boven bijvoorbeeld zee of open water. Die laatste zijn alleen onder strikte veiligheidsvoorwaarden toegestaan.

De organisator van een vliegshow is een natuurlijke persoon of vaker een rechtspersoon die de houder is van de vergunning voor de te organiseren luchtvaartvertoning. Voor iedere luchtvaartvertoning wordt door de organisator van de luchtvaartvertoning een vertoningdirecteur (display director) aangewezen. Deze vertoningdirecteur is verantwoordelijk voor de veilige en juiste uitvoering van de luchtvaartvertoning. De vertoningdirecteur moet voldoen aan bepaalde (ervarings)vereisten en moet acceptabel zijn voor de Minister van Infrastructuur en Milieu. De luchtvaartvertoningen zijn van klein naar groot in 4 klassen onderverdeeld, voor de hoogste klassen zijn in Nederland maar een paar vertoningdirecteuren beschikbaar.

De volgende civiele vliegshows in Nederland vallen onder de hoogste klasse:

 • Volkel in de Wolken
 • Texel Airshow
 • Oostwold Airshow

Vliegshows (Benelux)[bewerken]

 • Vliegshow Volkel in de Wolken, jaarlijks evenement met deelname van de Koninklijke Luchtmacht. In oktober 2017 hield dit event op te bestaan.
 • Internationale Texel Airshow op Texel International Airport, driejaarlijks evenement.
 • Oostwold Airshow op Vliegveld Oostwold, tweejaarlijks evenement.
 • Open Dagen Koninklijke Luchtmacht, De bekendste jaarlijkse vliegshow van Nederland. De Open Dagen worden afwisselend op vliegbasis Volkel, Leeuwarden en Gilze-Rijen georganiseerd. Wegens besparingen werden er geen open dagen georganiseerd in 2016 en 2017. In 2018 zullen er eveneens geen Open Dagen georganiseerd worden.
 • Belgian Air Force Days, een tweejaarlijks event dat afwisselend op vliegbasis Kleine Brogel en vliegbasis Florennes plaatsvindt.
 • International Sanicole Airshow, jaarlijks evenement. De enige burgerluchtvaartshow van België georganiseerd door Aeroclub Sanicole vanop het vliegveld Leopoldsburg. Het event loopt doorgaans over twee dagen: een sunset airshow bij valavond op vrijdag en een grote airshow op zondag.
 • VSV Breda Airshow, voorheen VSV Seppe Airshow, driemaal per vijf jaar gehouden op Breda International Airport.
 • Ursel Avia, een fly in met een beperkt vliegprogramma op het vliegveld van Ursel.
 • Stampe fly In, aanvankelijk was dit enkel een fly in maar de laatste twee edities was er telkens een beperkt vliegprogramma op zondag.

Teams[bewerken]

Op vliegshows komen heel vaak militaire of civiele demonstratieteams hun kunsten tonen. De Red Arrows (het team van de Royal Air Force), de Thunderbirds (het team van de US Air Force) en de Patrouille de France (het team van de Franse Luchtmacht) behoren tot meest bekende teams ter wereld.

Demonstratieteams vliegen doorgaans met identieke toestellen in een groep van 2 tot soms wel 9 vliegtuigen. Bij militaire teams gaat het om dezelfde toestellen die in operationele context gebruikt worden maar voor de gelegenheid beschilderd zijn in speciale kleuren. Verschillende teams gebruiken gekleurde rook of flares tijdens het vliegprogramma om de vliegbewegingen te accentueren. Tijdens hun vliegprogramma demonstreren ze de capaciteiten van zowel het toestel als de piloten.

Typische elementen van een vliegprogramma zijn nauw gesloten formatievliegen, het vliegen van figuren met meerdere toestellen en spectaculaire doorvluchten. Hoewel de vliegtuigen tijdens zo'n demonstratie erg kort op mekaar vliegen is het in geen geval een roekeloze onderneming. De piloten trainen jaarlijks vele uren en houden rekening met erg strikte veiligheidsprocedures. Door het uitgesproken professionele karakter zijn ongevallen met airshowteams erg zeldzaam.

Civiele demonstratieteams hanteren doorgaans dezelfde procedures als hun militaire tegenhangers. Heel veel piloten uit civiele teams zijn ex-militaire vliegers met heel veel ervaring.

Externe links[bewerken]