Vliegshow

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Red Arrows in actie met gekleurde rook
Piloten van de Biało-czerwone Iskry (Witte en Rode Vonken) voeren boven de luchtbasis van Poznań-Krzesiny in Polen acrobatische toeren uit in TS-11 Iskra MR vliegtuigen

Een vliegshow, luchtshow, airshow of luchtvaartvertoning (officiële benaming) is een evenement waar piloten hun vaardigheden en de capaciteiten van hun vliegtuigen tonen.

De meeste vliegshows worden uit commercieel oogpunt georganiseerd, waarbij geld wordt verdiend aan betalende bezoekers of aan bedrijven die vliegtuigen hopen te verkopen. Ook worden er veel vliegshows georganiseerd op militaire vliegbases die meestal betaald worden uit rekruteringsbudgetten, enkele anderen worden georganiseerd om geld op te halen voor goede doelen. Normaal gesproken bestaat een vliegshow uit een static show en een vliegprogramma. Op de static show kunnen bezoekers vliegtuigen van dichtbij bekijken en een praatje maken met bijvoorbeeld piloten. De vliegshow is het programma dat in de lucht plaats vindt, allerlei demonstraties van vliegtuigen in alle soorten en maten.

Regeling Luchtvaartvertoningen[bewerken]

Luchtvaartvertoningen vormen een spectaculair onderdeel van de luchtvaart. Veiligheid van vliegers, publiek en derden zijn van groot belang en daarom bestaan voorzorgsmaatregelen.

In de Regeling luchtvaartvertoningen staan de regels voor het organiseren en houden van een civiele luchtvaartvertoning. De regeling stelt eisen aan locatie en organisatie. Er gelden verplichtingen voor de organisator van de vertoning en de deelnemers. Daarbij wordt verschil gemaakt tussen shows bij vliegvelden en die boven bijvoorbeeld zee of open water. Die laatste zijn alleen onder strikte veiligheidsvoorwaarden toegestaan.

De organisator van een vliegshow is een natuurlijke persoon of vaker een rechtspersoon die de houder is van de vergunning voor de te organiseren luchtvaartvertoning. Voor iedere luchtvaartvertoning wordt door de organisator van de luchtvaartvertoning een vertoningdirecteur (display director) aangewezen. Deze vertoningdirecteur is verantwoordelijk voor de veilige en juiste uitvoering van de luchtvaartvertoning. De vertoningdirecteur moet voldoen aan bepaalde (ervarings)vereisten en moet acceptabel zijn voor de Minister van Infrastructuur en Milieu. De luchtvaartvertoningen zijn van klein naar groot in 4 klassen onderverdeeld, voor de hoogste klassen zijn in Nederland maar een paar vertoningdirecteuren beschikbaar.

De volgende civiele vliegshows in Nederland vallen onder de hoogste klasse:

  • Volkel in de Wolken
  • Texel Airshow
  • Oostwold Airshow

Vliegshows (Benelux)[bewerken]

  • Vliegshow Volkel in de Wolken, jaarlijks evenement met deelname van de Koninklijke Luchtmacht. Eerstvolgende editie op 25 mei 2014 nabij de Vliegbasis Volkel (niet op de vliegbasis maar in het nabijgelegen dorpscentrum).
  • Internationale Texel Airshow op Texel International Airport, driejaarlijks evenement, eerstvolgende editie op 1 augustus 2015.
  • Oostwold Airshow op Vliegveld Oostwold, tweejaarlijks evenement. Eerstvolgende editie op 13 juni 2011.
  • Open Dagen Koninklijke Luchtmacht, De bekendste jaarlijkse vliegshow van Nederland, eerstvolgende editie op 14 en 15 juni 2013 op Vliegbasis Volkel.
  • Belgische Defensiedagen, jaarlijks evenement. De eerstvolgende editie vindt plaats op 23 en 24 juni 2012.
  • International Sanicole Airshow, jaarlijks evenement. De enige burgerluchtvaartshow van België georganiseerd door aëroclub Sanicole vanop het vliegveld Leopoldsburg. Eerstvolgende editie op 14 & 16 september 2012 in Hechtel
  • VSV Seppe Airshow, tweemaal per vijf jaar gehouden op Seppe Airport. Eerstvolgende editie is op zaterdag 25 augustus 2012.

Externe links[bewerken]