Naar inhoud springen

Fon (volk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hannolans (overleg | bijdragen) op 26 mrt 2018 om 14:40. (Categorie:Slavernij in Afrika toegevoegd (HotCat.js))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Veteranen van de Dahomey-Amazones, een militaire eenheid van het Koninkrijk Dahomey dat geheel uit Fon-vrouwen bestond. Foto uit 1908

De Fon, ook wel Arada genoemd, zijn een etnische groep van naar schatting 2 miljoen mensen in Benin en delen van Nigeria, Togo, Gabon en Ghana. De Fon zijn de grootste bevolkingsgroep in Benin (bijna de helft van de bevolking). Ze spreken Fon (Fongbe), de belangrijkste taal in zuidelijk Benin.

De Fon stichtten de steden Abomey en Ouidah, die later een belangrijke rol in de slavenhandel speelden. Het Fon-koninkrijk Dahomey had een monopolie op de slavenhandel langs de Slavenkust, de kust van het huidige Benin. Veel Fon werden als slaaf naar het Caribisch gebied en Brazilië gebracht, waar ze opgingen in een Afrikaans-Europese mengcultuur die onder andere vodou en santería voortbracht. Een bekend persoon van Fon-afkomst is Toussaint Louverture (1743-1803), een Frans revolutionair generaal en leider van de Haïtiaanse Revolutie die leidde tot de onafhankelijkheid van Haïti.

De Fon-cultuur is patrilineair. Polygamie en echtscheiding zijn toegestaan. Veel Fon zijn christelijk maar de meesten zijn volgelingen van Benins nationale godsdienst voodoo. De Fon zijn polytheïstisch; hun belangrijkste god is Nana-Buluku. Ze geloven dat een deel van een gestorven persoon wordt gereïncarneerd. Begrafenissen en herdenkingen van sterfdagen, waarbij dagen achtereen gedanst wordt, spelen een belangrijke rol in de cultuur.

Zie de categorie Fon people van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.