Fondaco dei Tedeschi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Fondaco dei Tedeschi
Canaletto: Het Canal Grande met de Ponte Rialto en links het Fondaco dei Tedeschi in 1730
De binnenplaats.

Het Fondaco dei Tedeschi (het magazijn van de Duitsers) is een historisch beeldbepalend gebouw aan het Canal Grande vlak bij de Rialtobrug in de Italiaanse stad Venetië.

Het gebouw is oorspronkelijk van 1228, maar werd van 1505 tot 1508 na een brand herbouwd naar een ontwerp van Giovanni Giocondo tot het huidige gebouw van vier verdiepingen rond een grote binnenplaats. Het was oorspronkelijk in gebruik als handelscentrum, verblijf en opslagruimte voor overwegend Duitse handelaren. Rond 1508 brachten Giorgione en Titiaan fresco's aan op de gevel, waarbij de destijds bekendere Giorgione de prominente kanaalzijde voor zijn rekening nam. De fresco's zijn grotendeels verloren gegaan als gevolg van het zeeklimaat van de stad.

In de 20e eeuw had het zijn handelsfunctie verloren en was het in gebruik als douanekantoor en postkantoor. In 2008 kocht Benetton het inmiddels leegstaande kolossale pand (11.000 vierkante meter) om het te verbouwen tot winkelcentrum. Daar heeft het bedrijf de Nederlandse architect Rem Koolhaas van het Office for Metropolitan Architecture (OMA) voor ingeschakeld. De verbouwing zou circa 100 miljoen euro kosten[1] en werd voltooid in 2016. Er is nu een filiaal van de luxe winkelketen DFS gevestigd.