Canaletto

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Dit artikel gaat over de kunstschilder Canaletto. Voor de gelijknamige trein, zie Canaletto (spoorwegen).
Zicht op de ingang naar het Arsenaal in Venetië (1732).

Giovanni Antonio Canal (28 oktober 1697 - 19 april 1768), beter bekend als Canaletto, was een Italiaanse kunstschilder uit Venetië, en internationaal gewaardeerd als schilder van Venetiaanse Vedute, stadsgezichten. Canaletto samen met Giambattista Pittoni, Giovanni Battista Tiepolo vormen de traditionele grote Oude Meesters van die periode.

Biografie[bewerken]

Canaletto begint bij de Venetiaanse adel die hem vooral willen laten afbeelden wat zij voor hun stad verwezenlijken. Ze geven hem als opdracht werken in opbouw af te beelden in delen van de stad die voor de toerist niet meteen zo interessant zijn.

De eigenlijke start van het toeristisch getinte stadsgezicht heeft veel te maken met de overtuiging dat Venetië een tweede Rome is. De Venetianen zijn ervan overtuigd dat de toeristen de antieke grootsheid evengoed in hun stad kunnen terugvinden. Gefantaseerde ideaalbeelden van de stad met klassieke gebouwen uit de oudheid op plaatsen waar die niet staan, en nooit gestaan kunnen hebben, zijn erg in trek. Op die manier wordt doelgericht een stereotiep en onrealistisch beeld van de stad geschapen.

De toeristen, voornamelijk van gegoede Engelse afkomst, blijken stilaan ook oog te hebben voor het 'pittoreske' in de stad. Deze realistischer manier van kijken brengt op haar beurt een nieuw cliché voort, dat volgens sommigen in onze tijd nog voortleeft. Anderzijds blijft men de geïdealiseerde stad afbeelden. De toeristen worden Canaletto's belangrijkste klanten.

Stijl[bewerken]

De werken van Canaletto behoren tot de Rococo-stijl.

Openbare collecties[bewerken]

Canaletto (1738) - Venice: The Upper Reaches of the Grand Canal with S. Simeone Piccolo

Schilderijen[bewerken]

  • De Dogana in Venetië, ca.1724-30
  • Het Canal Grande van het Palazzo Flangini tot het Palazzo Bembo, ca.1740
  • Charing Cross en Northumberland House, Londen, pen en inkt
  • Fantasiegezicht op Venetië, ets, 1741 [1]
  • Riva Schiavoni

Externe links[bewerken]