Fondation Maeght

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fondation Maeght

Fondation Maeght (eigenlijk La Fondation Marguerite et Aimé Maeght) (uitspraak van de oorspronkelijk Frans-Vlaamse naam: [mɑɡ]) is een privé-museum en beeldenpark in Saint-Paul-de-Vence in Frankrijk.

Het museum met bijbehorende park is gelegen buiten het dorp Saint-Paul de Vence, op 25 km van Nice en toont een architectuur speciaal ontworpen voor de presentatie van klassiek-moderne en hedendaagse kunst in al zijn verscheidenheid. De collectie twintigste-eeuwse schilderijen, grafische werken, tekeningen en sculpturen behoort tot de belangrijkste van Europa.

Het complex[bewerken]

Het complex biedt exposieruimtes, een kapel en een bibliotheek, die is veraangenaamd met kunstwerken. Schilders en beeldhouwers hebben met de Catalaanse architect José Luis Sert samengewerkt om gebouw en kunst te integreren, waarbij achtereenvolgens zijn ontstaan: een "cour" van Alberto Giacometti, een labyrint van Joan Miró vol beeldhouwwerk en keramiek, muurmozaïeken van Marc Chagall en Pierre Tal-Coat, een waterbassin en glasinloodramen van Georges Braque, een fontein van Paul Bury. Het complex werd op geïnaugureerd 28 juli 1964 door de toenmalige minister van cultuur André Malraux.

Het beeldenpark[bewerken]

De beeldencollectie van de Fondation Maeght is ontstaan door de nauwe vriendschap van de galeriehouder Aimé Maeght uit Parijs met enkele grote, moderne beeldhouwers van naam zoals: Joan Miró, Alexander Calder, Fernand Léger en Alberto Giacometti.

Externe link[bewerken]