Naar inhoud springen

Footgolf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Footgolf

Footgolf is een variant van golf. Het is een combinatie van golf en voetbal, en wordt met een voetbal gespeeld. Doel is de bal in zo min mogelijk trappen in de hole te krijgen, die speciaal voor dit spel een doorsnede van 52 cm heeft.

Het spel werd halverwege 2009 in Nederland geïntroduceerd door Bas Korsten, Willem Korsten en Michael Jansen.[1] Bas Korsten en Jansen richtten daarna ook de Nederlandse FootGolf Bond en de International FootGolf Association (Genève) op.[2] De bekendheid was er destijds nog niet. Eind 2011 hield deze bond op te bestaan, waarna Rens Elbertsen en Maurits van Tubergen Lotgering een nieuwe bond oprichtten, genaamd FootGolf Holland. Sinds deze tijd maakte de sport zowel nationaal als internationaal een grote groei door. Alleen al in Nederland kan er op 15 golfbanen en bijna 30 andere locaties gespeeld worden.

FootGolf Holland ging in 2014 een samenwerking met de Nederlandse Golf Federatie aan.

In 2012 werd door organisaties uit drie landen, te weten Nederland, Argentinië en Hongarije, een nieuwe wereldbond opgericht. Deze Federation for International FootGolf richt zich expliciet op het delen van kennis en ervaringen. Halverwege 2014 had de FIFG vijfentwintig leden, te weten: Argentinië, Australië, België, Chili, Duitsland, Colombia, Groot-Brittannië, Canada, Hongarije, Frankrijk, Italië, Kroatië, Mexico, Nederland, Noorwegen, Panama, Polen, Portugal, Puerto Rico, Slowakije, Spanje, Turkije, de VS, Zuid-Afrika en Zwitserland.

In de VS is de PGA een belangrijke partner voor de sport geworden. Zij zien footgolf als een kans om meer mensen naar golfbanen te krijgen. Mede hierom gingen in dat land in een jaar tijd ruim 200 golfbanen over tot de aanleg van footgolfholes. Ook de Engelse footgolfbond profiteerde van de moeilijke periode die de golfsport daar doormaakte. Sinds hun oprichting in 2012 werden 40 footgolfbanen aangelegd.

Internationaal

[bewerken | brontekst bewerken]

In 2012 werd in Hongarije het eerste wereldkampioenschap georganiseerd. Op dit toernooi waren acht landen aanwezig, waaronder Nederland. De beste Nederlander op dit toernooi was Johnny Melten, met een achtste plek. Wereldkampioen werd Bèla Lengyel, uit het organiserende land.

In 2014 werd, eveneens in Hongarije, het eerste Europees kampioenschap footgolf georganiseerd door de EFGF. De Nederlander Jim Kuipers behaalde de Europese titel en Björn Bulk werd tweede.

In 2016 stond het tweede wereldkampioenschap op het programma. Dit toernooi werd van 5 tot 10 januari 2016 gehouden in Pilar (Argentinië). Nederland vaardigde een selectie van 16 spelers af. Van deze spelers eindigde Jim Kuipers het hoogst (een 7e plaats). De Argentijn Christian Otero eiste de wereldtitel voor zich op.

Het derde WK werd in december 2018 gespeeld in Marrakesh (Marokko). Er werd voor het eerst gestreden in drie categorieën, te weten 'men', 'women' en 'senior'. Onder leiding van bondscoach Fred Kuipers deed een grote delegatie Nederlandse footgolfers mee, die zich via voorronden wisten te plaatsen voor het WK in Marrakesh. Bij de 'men' eiste de Argentijn Matías Perrone de titel voor zich op. met een score van -16 in vier speeldagen was hij de beste voor de Engelsman Ben Clarke en landgenoot Roberto Ayala. Bij de vrouwen behaalde de Engelse Sophie Brown de WK-titel en bij de senioren was dat de Italiaan Stefano Grgigolo, net voor Nederlander Marcel Peeper.

Het sterkste toernooi ter wereld is de Capital Cup, gehouden op Golfbaan Spaarnwoude. In 2014 deden hier spelers uit 17 landen aan mee. De winnaar van dit toernooi werd Björn Bulk. Christian Otero en Matias Perrone (beiden Argentijn) werden tweede en derde.

Nederlands kampioenschap

[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste Nederlands kampioenschap footgolf vond plaats in 2009 op de baan van Het Rijk van Nijmegen. De formule was matchplay, waarbij per hole genoteerd wordt wie de hole wint. Op dit toernooi waren enkel (oud-)profvoetballers aanwezig die door de organisatie waren uitgenodigd. De jaren erna was er naast een groep van circa dertig (oud-)profs een twee keer zo grote groep amateurs aanwezig, die zich via een kwalificatiecircuit konden plaatsen voor deze finaledag.

Kampioenen NK footgolf

[bewerken | brontekst bewerken]
Jaar Baan Winnaar
2009 Het Rijk van Nijmegen Theo Janssen
2011 Openbare Golfbaan Spaarnwoude Arjan de Beurs
2012 Openbare Golfbaan Spaarnwoude Simon Wetzel
2013 Openbare Golfbaan Spaarnwoude Rudi Zaal
2014 Golfpark Almkreek Jim Kuipers
2015 Golfpark Almkreek Sam van Bracht
2016 Drentsche Golf & Country Club Bjorn Bulk
2017 Drentsche Golf & Country Club Jim Kuipers
2018 Rhoon Golfcenter & Strijensche Golfclub Jim Kuipers
2019 Rhoon Golfcenter Jan-Willem Baas

Speler van het Jaar (seizoensranking)

[bewerken | brontekst bewerken]
Jaar Winnaar
2013 Jim Kuipers
2014 Matthijs Voost
2015 Sam van Bracht
2016 Jim Kuipers
2017 Björn Bulk
2018 Michael Wilkes
2019 Jan-Willem Baas
2021 Guido Voorendt

Anno 2015 zijn de volgende 15 banen gelicenseerd:

Plaats Naam van de baan
Almkerk Golfpark Almkreek
Amsterdam De Hoge Dijk
Assen (Zijerveld) Drentsche Golf & Country Club
Benthuizen Golfbaan Bentwoud
Gouda Golfbaan IJsselweide
Hoogland Golfclub Hoogland Amersfoort
Julianadorp Golfbaan Ooghduyne
Haaksbergen Het Langeloo
Noordwijkerhout Landgoed Tespelduyn
Oosterhout Landgoed Bergvliet
Purmerend BurgGolf Purmerend
Sellingen De Bronzen Eijk
Tilburg Prise D'eau
Velsen Zuid Spaarnwoude
Wijchen BurgGolf Wijchen
Winkel 't Regthuys
Zwolle Golfclub Zwolle
[bewerken | brontekst bewerken]