Footgolf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Footgolf

Footgolf is een variant van golf. Het is een combinatie van golf en voetbal, en wordt met een voetbal gespeeld. Doel is de bal in zo min mogelijk trappen in de hole te krijgen, die speciaal voor dit spel een doorsnede van 52 cm heeft.

Introductie[bewerken | brontekst bewerken]

Het spel werd halverwege 2009 in Nederland geïntroduceerd door Bas Korsten, Willem Korsten en Michael Jansen.[1] Bas Korsten en Jansen hebben daarna ook de Nederlandse FootGolf Bond en de International FootGolf Association (Genève) opgericht.[2] De bekendheid was er destijds nog niet. Eind 2011 hield deze bond op te bestaan, waarna Rens Elbertsen en Maurits van Tubergen Lotgering een nieuwe bond oprichtten, genaamd FootGolf Holland. Sinds deze tijd heeft de sport zowel nationaal als internationaal een grote groei doorgemaakt. Alleen al in Nederland kan er op 15 golfbanen en bijna 30 andere locaties gespeeld worden.

FootGolf Holland is in 2014 een samenwerking met de Nederlandse Golf Federatie aangegaan.

In 2012 is door organisaties uit drie landen, te weten Nederland, Argentinië en Hongarije, een nieuwe wereldbond opgericht. Deze Federation for International FootGolf richt zich expliciet op het delen van kennis en ervaringen. Halverwege 2014 heeft de FIFG vijfentwintig leden te weten: Argentinië, Australië, België, Chili, Duitsland, Colombia, Groot Brittannië, Canada, Hongarije, Frankrijk, Italië, Kroatië, Mexico, Nederland, Noorwegen, Panama, Polen, Portugal, Puerto Rico, Slowakije, Spanje, Turkije, USA, Zuid Afrika en Zwitserland.

In USA is de PGA een belangrijke partner voor de sport geworden. Zij zien Footgolf als een kans om meer mensen naar golfbanen te krijgen. Mede hierdoor zijn in dat land in een jaar tijd ruim 200 golfbanen overgegaan tot de aanleg van Footgolf-holes. Ook de Engelse Footgolfbond profiteert van de moeilijke periode die de golfsport daar doormaakt. Sinds hun oprichting in 2012 zijn 40 Footgolf-banen aangelegd.

Internationaal[bewerken | brontekst bewerken]

In 2012 is in Hongarije het eerste wereldkampioenschap georganiseerd. Op dit toernooi waren acht landen aanwezig, waaronder Nederland. De beste Nederlander op dit toernooi was Johnny Melten, met een achtste plek. Wereldkampioen werd Bèla Lengyel, uit het organiserende land.

In 2014 is, eveneens in Hongarije, het eerste Europees kampioenschap Footgolf georganiseerd door de EFGF. De Nederlander Jim Kuipers haalde de Europese titel en Björn Bulk werd tweede. De Europese Competitie van de EFGF ging over 7 Speelrondes in verschillende steden binnen Europa die is gewonnen door Björn Bulk

In 2016 stond het tweede wereldkampioenschap op het programma. Dit toernooi werd van 5-10 januari 2016 worden gehouden in Pilar (Argentinië). Nederland vaardigde een selectie af van 16 spelers. Van deze spelers eindigde Jim Kuipers het hoogst (een 7e plaats). De Argentijn Christian Otero eiste de wereldtitel voor zich op.

het derde WK werd in december 2018 gespeeld in Marrakesh (Marokko). Er werd voor het eerst gestreden in drie categorieën, te weten de 'men', de 'women' en de 'senior' categorie. Onder leiding van bondscoach Fred Kuipers deed er een grote delegatie Nederlandse FootGolfers mee, die zich via voorrondes wisten te plaatsen voor het WK in Marrakech. Bij de 'men' eiste de Argentijn Matías Perrone de titel voor zich op. met een score van -16 over vier speeldagen was hij de beste voor de Engelsman Ben Clarke en landgenoot Roberto Ayala. Bij de vrouwen pakte de Engelse Sophie Brown overtuigend de WK titel en bij de senioren was dat de Italiaan Stefano Grgigolo, net voor Nederlander Marcel Peeper.

Het sterkste toernooi ter wereld is de Capital cup, gehouden op Golfbaan Spaarnwoude. In 2014 deden hier spelers uit 17 landen aan mee. De winnaar van dit toernooi werd Björn Bulk. Christian Otero en Matias Perrone (beiden Argentijnen) werden tweede en derde.

Nederlands kampioenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste Nederlands kampioenschap Footgolf vond plaats in 2009 op de baan van Het Rijk van Nijmegen. De formule was matchplay, waarbij per hole genoteerd wordt wie de hole wint. Op dit toernooi waren enkel (ex)profvoetballers aanwezig die door de organisatie waren uitgenodigd. De jaren erna was er naast een groep van circa dertig (ex)profs een twee keer zo grote groep amateurs aanwezig, die zich via een kwalificatiecircuit kunnen plaatsen voor deze finaledag.

Kampioenen NK Footgolf[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Baan Winnaar
2009 Het Rijk van Nijmegen Theo Janssen
2011 Openbare Golfbaan Spaarnwoude Arjan de Beurs
2012 Openbare Golfbaan Spaarnwoude Simon Wetzel
2013 Openbare Golfbaan Spaarnwoude Rudi Zaal
2014 Golfpark Almkreek Jim Kuipers
2015 Golfpark Almkreek Sam van Bracht
2016 Drentsche Golf & Country Club Bjorn Bulk
2017 Drentsche Golf & Country Club Jim Kuipers
2018 Rhoon Golfcenter & Strijensche Golfclub Jim Kuipers
2019 Rhoon Golfcenter Jan-Willem Baas

Speler van het Jaar (seizoens-ranking)[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Winnaar
2013 Jim Kuipers
2014 Matthijs Voost
2015 Sam van Bracht
2016 Jim Kuipers
2017 Björn Bulk
2018 Michael Wilkes
2019 Jan-Willem Baas
2021 Guido Voorendt

Banen[bewerken | brontekst bewerken]

Anno 2015 zijn de volgende 15 banen gelicenseerd:

Plaats Naam van de baan
Almkerk Golfpark Almkreek
Amsterdam De Hoge Dijk
Assen (Zijerveld) Drentsche Golf & Country Club
Benthuizen Golfbaan Bentwoud
Gouda Golfbaan IJsselweide
Hoogland Golfclub Hoogland Amsersfoort
Julianadorp Golfbaan Ooghduyne
Haaksbergen Het Langeloo
Noordwijkerhout Landgoed Tespelduyn
Oosterhout Landgoed Bergvliet
Purmerend BurgGolf Purmerend
Sellingen De Bronzen Eik
Tilburg Prise D'eau
Velsen Zuid Spaarnwoude
Wijchen BurgGolf Wijchen
Winkel 't Regthuys
Zwolle Golfclub Zwolle

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]