Forez

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wapenschild van de graven van Forez

Forez is een oud graafschap en een voormalige Franse provincie, die bestuurlijk wel afhing van de "grotere" provincie Lyonnais. Het gebied komt overeen met het centrale deel van het Loiredepartement en met delen van de Haute-Loire en de Puy-de-Dôme. De Forez bestaat uit een uitgestrekte vlakte waardoor de Loire stroomt. De vlakte wordt omringd door bergen, onder meer die van de Monts du Forez die ten westen van de Forez liggen en die het landschap in de vlakte domineren.

Het dankt zijn naam aan de oude centrumstad Feurs (Latijn: Forum Segusiavorum, naar de volksstam van de Segusiavi); later werd Montbrison het centrum; andere steden in het gebied zijn Saint-Étienne, Néronde, Chazelles, Roanne en Saint-Rambert.

Bij uitbreiding gaf Forez ook zijn naam aan de Monts du Forez, met als hoogste punt Pierre-sur-Haute op 1634 meter. De naam komt ook terug in het regionaal natuurpark van Livradois-Forez, maar die naam verwijst naar de bergen en het park ligt buiten het oude graafschap.

De eerste graven van Forez bezaten ook de Lyonnais en de Beaujolais; de laatste dynastie was het Huis Bourbon, waarmee het leen in 1531 aan de Franse kroon kwam.

Zie de categorie Forez van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.