Formulierenbrigade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Onder de naam formulierenbrigade fungeren in veel gemeenten in Nederland instellingen, die organisatorisch op afstand van deze subsidiegever zijn gezet om onafhankelijk voor mensen die er zelf geen kans toe zien allerlei formulieren in te vullen.

Het doel[bewerken]

Het vooropgezette doel is om mensen te helpen bij het aanvragen van voorzieningen waar ze recht op hebben. Het is in de praktijk gebleken dat veel mensen om uiteenlopende redenen voor hen geschapen voorzieningen niet kennen, geen weg weten ernaartoe en ook geen kans zien ze aan te vragen. Een ander doel is het opsporen, terugdringen en inzichtelijk maken van het 'niet-gebruik' van regelingen en voorzieningen.

De voorwaarden[bewerken]

Niet iedereen kan worden geholpen. De instellingen zijn opgezet voor inwoners met een laag inkomen (meestal de bijstandsgrens + een klein bedrag). Voor bezwaarschriften worden mensen met een hoger inkomen verwezen naar andere hulpverleners, zoals het juridisch Loket. Voor het invullen van belastingaangiften worden vakbondsleden verwezen naar hun vakbond

De praktijk[bewerken]

Gewoonlijk werkt een formulierenbrigade vanuit een kantoor, waar mensen naartoe kunnen komen en waar ze duidelijkheid kunnen krijgen op welke regelingen men recht heeft en kan worden geholpen bij het invullen van de aanvraagformulieren. Voor ouderen en gehandicapten kan dat ook in beperkte mate aan huis. Het gaat hierbij om incidentele hulp. Voor structurele hulp zijn andere instanties.

De invulling[bewerken]

Hoewel het per formulierenbrigade kan verschillen, gaat het in grote lijnen over het aanvragen van: