Fort Ajmer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ajmer fort

Ajmer fort, ook wel Amber fort, is een kasteel dat diende als verblijfplaats van de keizers in Ajmer, de hoofdstad van het Mogolrijk. Het werd gebouwd in 1592 door Raja Jai Singh I en aangebouwd door Sawai Jai Singh in rode zandsteen en marmer.

Met 5000 bezoekers per dag (1,4 miljoen per jaar) is het een van de meest toeristische plaatsen in India.

Bouw[bewerken]

plan grond niveau met opeenvolgende pleinen: links binnenplaats 1 en recht binnenplaats 5
plan eerste verdiep
Ajmer fort rond 1858


Het gebouw beslaat tegenwoordig 4 km² [1] en is mengeling van elementen uit de Hindu- en Mogol-architectuur. Het bestaat uit een reeks van gebouwen op 4 verschillende niveaus telkens rond een binnenplaats. Daarnaast behoort ook een tuin met een kunstmatig meer tot het complex.[2]

Maota meer en de tuinen aan de voet van het kasteel

De tuinen en het meer[bewerken]

De tuinen grenzen aan de rand van de stad en liggen aan beide zijden het kunstmatige Mahota meer. Het meer diende ook als waterreserve. Bij een bezoek aan het fort moet men eerst een stukje door de rechterkant van de tuinen tot aan de weg naar het kasteel.

Eerste binnenplaats[bewerken]

Zicht op Jaleb Chowk

Op de plattegrond uiterst links. Door de Suraj Pole (Zonneproort) komt men op de eerste binnenplaats. Deze werd gebruikt bij grote gelegenheden en was voor iedereen (van het mannelijke geslacht) toegankelijk. Hier werden militaire defilés gehouden. Het was ook de verzamelplaats voor de soldaten en slaapplaatsen en stallen voor de paarden liggen rond het plein. De binnenplaats en omringende gebouwen werden door Sawai Jai Singh (1693–1743)gebouwd.

Van deze binnenplaats gaat een grote trap door de Ganesh Pol of de poort van Ganesh, genoemd naar de Hindoe-God, naar de private ruimtes van de koninklijke familie. Vanop deze poort konden de vrouwelijke leden van de familie de bezigheden op het plein volgen door geblindeerde ramen.[3]

Ganesh Pol.
  • Sila Devi temple
Zilveren deur van de Sila Devi tempel

Op de rechterzijde van het plein is een kleine tempel genoemd naar Sila Devi, een reïncarnatie van Kálii (Durga). De toegang tot de tempel gaat via een zilveren poort. Binnenin staan twee zilveren leeuwen het heiligdom te bewaken. Het werd ter ere van de overwinning in 1604 gebouwd.

Tweede binnenplaats[bewerken]

In de linkerhoek van de tweede binnenplaats staat een platform ondersteund door 27 zuilen. Dit gebouwd, de "Diwan-i-Am", diende als publieke audiëntieruimte voor de raja. Een zuilenrij grenzend aan de Diwan-i-Am, links op het plein, diende als kantoor voor ambtenaren. Aan de overzijde van het plein waren kamers voor dienaren en ambtenaren.

Derde binnenplaats[bewerken]

Sheesh Mahal of spiegelpaleis

De derde binnenplaats waren de private kamers van de Maharaja, zijn familie en hun bedienden. Het plein heeft in het midden aangelegde tuinen met aan de linkerzijde de Jai Mandir.

  • De Jai Mandir of Sheesh Mahal (spiegelpaleis) is volledig bezet met honderden stukjes spiegel waardoor het weinige licht van olielampen goed verspreid werd in de ruimte.
  • Aan de rechterzijde van het plein, tegen over Jai Mandir, staat de "Sukh Mahal" (paleis van plezier).
  • De tuinen

De tuinen tussen de Jai Mandir en de Sukh Niwas (Suhk Mahal) zijn aangelegd door Raja Jai Singh (1623–68) en bestaat uit een hexagonale vorm met smalle kanalen in marmer die een stervormige vijver voedt. De kanalen krijgen water via een reeks aan watervallen van de Sukh niwas (Suhk Mahal).

  • Leeuwenpoort

De leeuwenpoort was voor de aanbouw een toegangspoort tot de private kamers van de koninklijke familie, de 4de binnenplaats. Op het einde was het enkel nog de harem en werd de 3de binnenplaats voor de (mannelijke leden) van de koninklijke familie. De poort werd eveneens gebouwd door Sawai Jai Singh (1699–1743).

Vierde binnenplaats[bewerken]

Het plein wordt omringd door kamers en op het tweede verdiep balkonnen. Deze binnenplaats was de Harem en huisde de dames van het hof (familie en minnaressen) en bestond uit verschillende private kamers elk voor één dame.

  • Tripoliapoort (driepoorten)

Is de poort die toegang geeft aan het Man Singh Paleis, een uitgang naar de tuinen via de vijfde binnenplaats, naar de dienstgang en naar Zenana Deorhi in het zuiden.[4]

  • Paleis van Man Singh I
Baradhari paviljoen

Het paleis van Man Singh I (1589–1614) is het oudste gedeelte van het complex en was klaar in 1599 na 25 jaar bouwen. Een klein paviljoen Baradari, centraal op het plein is ondersteund door meerdere zuilen, werd gebruikt door de vrouwen van de Maharaja.

Op deze binnenplaats staat de Jas Mandir, de heel private audiëntie kamer van de Maharaja. Deze binnenplaats had achteraan ook een gang die uitkwam in de dienstgang waarlangs goederen en voedsel naast het paleis gevoerd werden. Hierdoor konden dames zonder gezien te worden en zonder door het ganse paleis te gaan, ongemerkte het paleis verlaten.

Vijfde "binnenplaats"[bewerken]

De 5de plaats was een plaats aan de achterzijde van het paleis waar de paarden werden gestald. (Uiterst rechts op het plan)

Historiek[bewerken]

Voor de middeleeuwen was het een klein dorpje genaamd Amba. Dat later in de middeleeuwen, rond 1037, onder gezag van de Kachwaha clan.[5] Een vertrouweling en bevelhebber [6] onder Akbar de Grote, namelijk Man Singh begon aan het paleis en bouwde de gebouwen rond de 3de en 4de binnenplaatsen. Zijn opvolger Jai Singh I vervolledigde het paleis met de 2de en de 1ste binnenplaats. In de daaropvolgende jaren werden nog kleine verbouwen tot in Sawai Jai Singh II, in 1727, de hoofdstad verlegde naar Jaipur.

Ochtendzicht vanop de weg
Panorama met Jaigarh fort op de heuvel op de achtergrond

Foto's[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]