Fort Boyard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor de gelijknamige tv-serie, zie Fort Boyard (televisieprogramma).
Fort Boyard vanuit de lucht
Het fort gezien vanaf het strand van Boyardville (Île d'Oléron)
Fort Boyard

Fort Boyard is een fort voor de Franse westkust, gelegen tussen Île d'Aix en Île d'Oléron in het departement Charente-Maritime (regio Nouvelle-Aquitaine). Het ovaalvormige fort is 68 meter lang, 31 meter breed en 20 meter hoog en gebouwd op een zandbank. Het fort is oorspronkelijk gebouwd ter bescherming tegen de Engelsen. Het dient als achtergrond voor het televisiespel De Sleutels van Fort Boyard. Het fort is niet te bezichtigen; alleen een rondvaart rond het fort is mogelijk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het idee om op deze locatie een fort te bouwen om de route naar de havenstad Rochefort (Rochefort was tevens het meest prestigieuze arsenaal van Frankrijk) af te kunnen sluiten stamt al uit 1666, de tijd van Lodewijk XIV. In deze tijd waren kanonnen nog niet in staat om zo ver te schieten (ca. 1500 meter) dat ze de gehele doorgang van 6000 meter konden blokkeren, vandaar dat er als aanvulling vanaf dit fort moest worden geschoten. Destijds zag men echter van de bouw af. Vauban schijnt tegen Lodewijk de XIV gezegd te hebben: 'Sire, het is makkelijker om met je tanden de maan te grijpen, dan op deze plaats een dergelijk fort te bouwen!'.

De bouw van het fort begon uiteindelijk in 1801, in opdracht van consul Bonaparte, ging gepaard met grote tegenslagen en werd in 1809 weer stilgelegd. In 1837 besloot koning Lodewijk Filips I om de bouw te hervatten. Dit omdat de spanningen tussen Frankrijk en Engeland weer toenamen. In 1857 was het fort eindelijk voltooid en werd het in gebruik genomen. Het bood plaats aan een garnizoen van 250 man.

  • 1852: de bouw van het lagere niveau (begane grond) is afgerond
  • 1854: het einde van de bouw van het eerste niveau
  • 1857: bouw beëindigd

Op het moment van ingebruikneming was het fort eigenlijk al overbodig geworden - door de toegenomen reikwijdte van de kanonnen volstonden de forten op het Île d'Aix en het Île d'Oléron - maar het behield tot 1913 een militaire functie. Ten tijde van de Commune in Parijs (1871) werd het fort tijdelijk als gevangenis gebruikt.

In 1988 werd het fort gerestaureerd. Er werd elektriciteit aangelegd en er werd een platform naast gebouwd om goederen aan te leveren ten behoeve van opnamen voor een televisiespel.

De zandbank waar Fort Boyard op gebouwd is op een kaart van Blaeu, recht boven het eiland. De noordpijl staat hier naar links.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Het fort is gebouwd op een zandbank, die op een kaart van Blaeu uit ca. 1662 werd aangeduid met "Banjaert Hollandis". Deze zandbank, ten Oosten van het eiland Oleron, voor de monding van de Charente, wordt Boyard genoemd. De naam Banjaard komt ook voor als naam van een zandbank ten noordwesten van Walcheren.[1]

Televisieprogramma[bewerken | brontekst bewerken]

Het in het fort opgenomen programma De Sleutels van Fort Boyard is een spelprogramma dat zich afspeelt in het fort. Vanaf 1990 wordt dit spel in diverse landen op televisie uitgezonden. In Nederland was het programma in eerste instantie te zien tot 1992. Na een afwezigheid van bijna 20 jaar zond de AVRO in de periode 2011-2014 een nieuwe reeks van het programma uit op Nederland 3, onder de titel Fort Boyard.

Film[bewerken | brontekst bewerken]

Fort Boyard heeft als decor gediend voor twee films:

Zie de categorie Fort Boyard van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.