Naar inhoud springen

Fort Sanderbout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fort Sanderbout
Fort Sanderbout anno 2015
Locatie
Locatie Sittard
Adres Fort Sanderbout, 6131HG Sittard
Coördinaten 50° 60′ NB, 5° 52′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Bastion
Erkenning
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 33741
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Parkje op Fort Sanderbout
Informatie over de archeologische opgravingen bij Fort Sanderbout in 2016

Fort Sanderbout is een voormalig bastion in de vestingwerken van Sittard waarvan aangenomen wordt dat het op een versimpelde manier volgens de Dürermethode was versterkt. Het is het laatste bolwerk van de stad waarvan nog restanten aanwezig zijn. De ligging is in het oostelijkste punt van de historische vestingstad, vlak ten noorden van de voormalige Putpoort aan de Putstraat. Het voetpad op het oostelijk deel van de Sittardse stadswal is naar het fort vernoemd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Fort Sanderbout, genoemd naar koning Zwentibold die ook wel "Sanderbout" genoemd werd, is vermoedelijk rond het jaar 1500 gebouwd en was oorspronkelijk een rondeel dat de stadswal en de Putpoort moest verdedigen tegen de vijand. Rond de vesting van Sittard waren meerdere bolwerken gesitueerd. In de tweede helft van de zestiende eeuw is het verdedigingswerk waarschijnlijk omgebouwd tot bastion. Aangenomen wordt dat het is gemoderniseerd door de Italiaan Maximilian Pasqualini of door zijn vader, Alessandro Pasqualini.

Fort Sanderbout was gelegen aan de buitenkant van de stadswal, binnen de gracht, en bestond uit een ondergronds gangenstelsel met twee kazematten die zicht hadden op het noordoosten en het zuidoosten. Het noordelijke van de twee met twee schietgaten is bewaard gebleven.

Na de verwoesting van Sittard in 1677 kwamen de vestingwerken buiten gebruik en werden rond het terrein moestuinen gesitueerd. Kort na 1700 werd het terrein boven Fort Sanderbout aangewezen als begraafplaats voor de groeiende Joodse bevolking in Sittard. In de jaren 50 van de 20e eeuw is deze begraafplaats geruimd.

Het door de tand des tijds aangetaste complex is in de twintigste eeuw grondig gerestaureerd.[1]

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Na de restauratie zijn in het fort exposities te zien over stadsverdediging, de voormalige Joodse begraafplaats en de nabij gelegen wijngaard. Er bovenop is in de jaren 1960 een parkje aangelegd.

Samen met de voormalige stadswal is Fort Sanderbout beschermd als rijksmonument.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]