Fort Sint-Andries (Heerewaarden)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Muijz (overleg | bijdragen) op 29 dec 2008 om 18:21. (intro; stijl; links)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fort St. Andries door Blaeu in 1649

Het fort St. Andries is een voormalig militair fort tussen Maas en Waal bij Heerewaarden. Het werd in 1599 gebouwd door Andreas, kardinaal van Oostenrijk. Deze was de zoon van Aartshertog Ferdinand, zoon van Ferdinand. Hij nam tijdelijk het stadhouderschap waar, toen Albertus voor zijn huwelijk met Isabella naar Spanje was gegaan.

Het fort had de vorm van een vijfhoek. De Spanjaarden kozen juist deze plaats omdat ze van hieruit een perfect uitzicht over het rivierengebied hadden. Na het beëindigen van de Tachtigjarige Oorlog kwam het fort in bezit van de Hollanders.

In 1600 werd het pas gebouwde fort door de muitende soldaten voor een grote som aan de Staten verkocht. Op 24 maart 1600, drie dagen nadat Maurits er voor was verschenen, gaf de Spaanse bezetting het fort over.

In 1812 werd dit fort vervangen door een nieuw fort dat een paar honderd meter westelijk werd gebouwd. Dit nieuwe fort werd Nieuw Fort St. Andries genoemd.