Fotomozaïek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Elfstedenmonument (fotomozaïek) op en traject nabij Giekerk
Details (mozaïektegels) van het Elfstedenmonument

Begrip[bewerken]

Een fotomozaïek is zoals de naam al doet vermoeden een mozaïek, opgebouwd uit foto's. De eerste fotomozaïeken waren kunstwerken waarbij foto's geheel handmatig op kleur geselecteerd werden om zo een totaalbeeld te vormen. Een bekend fotomozaïek is een portret van de Amerikaanse president George W. Bush, opgebouwd uit foto's van Amerikaanse soldaten die gesneuveld zijn in Irak tijdens Bush' presidentschap.

Het fotomozaïek is de hedendaagse opvolger van het mozaïek. Het mozaïek is een begrip uit de kunst, dat staat voor de techniek van het samenvoegen van afzonderlijke deeltjes. Het betreft een oppervlaktedecoratie. Hiervoor worden wandschilderingen of vloeren met afzonderlijke verschillend gekleurde stukjes klei, hout, steen, glas of soortgelijke materialen versierd. Karakteristiek voor het mozaïek is, dat de rangschikking van de afzonderlijke delen zo plaatsvindt, dat die weer een nieuwe afbeelding of patroon doen ontstaan. Het begrip zelf wordt afgeleid uit het laat Latijn. Het musaicum was een werk dat gewijd was aan de Griekse muzen.

Oorsprong en geschiedenis[bewerken]

Het oorspronkelijke mozaïek is al sinds de oudheid bekend. De mozaïekkunst behoort daarmee tot de oudste kunsttechnieken. Voorlopers van het mozaïek werden al 3000 jaar v. Chr. vervaardigd. Ongeveer vanaf de 8e eeuw v. Chr. zijn er kiezelmozaïeken te vinden. In de 2e en 3e eeuw v. Chr. brachten de Grieken een radicale verandering teweeg in het mozaïek, door figuren en afbeeldingen in hun mozaïeken te verwerken. Voor het eerst werden er kleurige steentjes gebruikt, die uniform bijgesneden werden. Deze gesneden steentjes worden in de mozaïekkunst tessera genoemd.

De verdere ontwikkeling tot fotomozaïek[bewerken]

Het ligt voor de hand, dat een eeuwenlang ontwikkelde en wijdverbreide kunstrichting zich verder ontwikkelt. Zo maken fotografie en beeldbewerking de vervaardiging van fotomozaïeken mogelijk in de jaren negentig. Het bijzondere aan de fotomozaïeken is, dat de afzonderlijke „steentjes“ zelf al foto‘s zijn en beeldmotieven bevatten. Er ontstaat een foto uit veel foto‘s. De naast elkaar liggende foto‘s leveren samen een hoofdmotief op. Hierdoor ontstaat voor de toeschouwer het effect van twee beeldniveaus. Als je het fotomozaïek van een afstandje bekijkt, is alleen de hoofdfoto te onderscheiden. Bij naderbij komen wordt het fotoniveau dat eraan ten grondslag ligt duidelijk en worden de afzonderlijke fototegeltjes zichtbaar.

Fotomozaïektechnieken[bewerken]

Voor de vervaardiging van een fotomozaïek zijn er tegenwoordig drie varianten:

Kleurschakeringswaarde: iedere fototegel krijgt een kleurschakeringswaarde en wordt tot een fotomozaïek samengevoegd.

Overeenstemming in kleurschakering: de afzonderlijke foto‘s worden overeenkomstig hun kleurstelling gesorteerd en tot de hoofdfoto samengevoegd.

Inkleuring: de tegels worden met de kleur van de hoofdfoto getint en geplaatst.

Rangschikking van de foto‘s[bewerken]

Voor de rangschikking van de afzonderlijke foto‘s in de fotomozaïeken zijn er tal van mogelijkheden. Veelgelaagde mozaïekstructuren zijn voor de menselijke waarneming echter aangenamer dan eenvoudige, duidelijke structuren. Een systeem van warrig werkende plaatsing van de fototegels heeft zich doorgezet. Foto‘s in portrait en in landscape wisselen elkaar bij deze variant willekeurig af. De rangschikkingsvariant die daarna het eenvoudigst is, is de verschoven structuur, waarbij de afzonderlijke foto‘s horizontaal verschoven geplaatst worden.

Weblinks[bewerken]