Fourvière (station)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Fouvière
Fourvière
Algemeen
Exploitant TCL
Opening 6 september 1900
Constructie
Perrons 2
Kabelspoorwegen
Lijn Richting Volgend station
Kabelspoorweg in Lyon 2Kabelspoorweg van Fourvière Fourvière Eindpunt
Kabelspoorweg in Lyon 2Kabelspoorweg van Fourvière Vieux Lyon - Cathédrale Saint-Jean Vieux Lyon - Cathédrale Saint-Jean
Ligging
Plaats 5e arrondissement van Lyon
Coördinaten 45° 46′ NB, 04° 49′ OL
Fourvière (Lyon)
Fourvière
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Frankrijk

Fouvière is de naam van het bergstation op de kabelspoorweg van Fourvière (F2) in de Franse stad Lyon. Dit station bij de top van de heuvel Fourvière in het 5e arrondissement ligt onder de Place de Fourvière aan de basiliek Notre-Dame de Fourvière. Andere bezienswaardigheden in de directe omgeving van het station zijn de metalen toren van Fourvière en het Parc des Hauteurs. Met de kabelspoorweg kan men afdalen naar het multimodale dalstation Vieux Lyon - Cathédrale Saint-Jean, gelegen in de wijk Vieux Lyon bij de Cathédrale Saint-Jean.

Het station Fouvière werd in gebruik genomen in 1900, toen de F2-lijn werd geopend. Het bestaat uit een enkel spoor geflankeerd door twee perrons, één voor instappende passagiers en één voor uitstappende passagiers. In het station is tegenwoordig geen personeel aanwezig, er zijn ticketautomaten en, sinds 2005, toegangspoorten met ticketvalidatie. De toegang tot de perronzone is op het plein met trappen. In 2001 werd het station uitgerust met een lift voor mensen met beperkte mobiliteit die ook toegang geeft via een ander gebouwtje tot het plein.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Fourvière (Funiculaires de Lyon) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.