Frédéric Samuel Cordey

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cordey, door Norbert Goeneutte

Frédéric Samuel Cordey, (Parijs, 1854 – aldaar, 1911) was een Frans kunstschilder. Hij wordt gerekend tot het impressionisme.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Cordey studeerde aan de École nationale supérieure des beaux-arts onder Isodore Pils en Gustave Boulanger, maar verzette zich, samen met zijn vriend Pierre Franc-Lamy, al snel tegen de klassiek-academische stijl van zijn leermeesters. Hij schakelde over op het impressionisme en richtte zich vooral op de landschapskunst. Hij was een regelmatige bezoeker van Café de la Nouvelle-Athènes, waar bekende impressionisten elkaar toentertijd ontmoetten. In 1877 exposeerde hij op de derde grote impressionnisme-tentoonstelling. Vanaf 1903 nam hij meerdere malen deel aan de Salon d'Automne. In 1906 kreeg hij een onderscheiding hij in de Parijse salon.

Cordey schilderde onder andere samen met Paul Cézanne en Armand Guillaumin in Auvers-sur-Oise, Eragny en Moret-sur-Loing. Hij raakte bevriend met Eugène Murer, Norbert Goeneutte en Auguste Renoir. Met Renoir en André Lhote maakte hij in 1881 een reis naar Algerije.

Cordey overleed in 1911. In 1913 vond er een overzichtstentoonstelling van zijn werk plaats in Galerie Choiseul te Parijs.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Peter H. Feist e.a.: Het Impressionisme (samenstelling Ingo F. Walther), Taschen, München, 2010. ISBN 9783836522908

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Frédéric Samuel Cordey van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.