France Télécom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
France Telecom telefooncel (nu Orange) in Wellington, Nieuw-Zeeland.
Locaties Orange (telefoon activiteiten) wereldwijd.

France Télécom SA, sinds 1 juli 2013 Orange S.A.[1], is het grootste Franse telecomconcern. Het bedrijf telt ruim 220.000 werknemers en heeft ongeveer 90 miljoen klanten, waaronder de Franse départements d'outre mer als Guadeloupe en Martinique.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tot en met 1988 stond France Télécom (buiten Frankrijk vaak als France Telecom gespeld zonder de accenten) bekend als Direction Générale des Télécommunications. Het werd geprivatiseerd middels een beursgang in 1997.

In 2000 kocht France Télécom de Britse mobilofonie-operator Orange.

Begin 2000 werd France Télécom opgedragen zijn netwerk open te stellen voor concurrenten. France Télécom deed dit, maar tegen hoge tarieven en dwarsboomde daarmee, volgens de Franse mededingingsautoriteiten, een efficiënte marktwerking. Vanwege het misbruik van France Télécoms sterke marktpositie legden de Franse mededingingsautoriteiten France Télécom op 8 november 2005 een boete op van 80 miljoen euro.

In augustus 2005 verwierf France Télécom voor 6,4 miljard euro in contanten en aandelen een belang van 80 procent in de Spaanse mobiele operator Amena.

Vanaf 2006 wordt het merk Orange het belangrijkste merk van de groep, ten nadele van vroegere merken als Wanadoo.

Sinds juli 2013 is Orange de naam van het hele concern.

België[bewerken | brontekst bewerken]

In België is France Télécom actief via het dochterbedrijf Mobistar. In 2016 liet Orange France de merknaam Mobistar vallen in België en koos ook voor Orange.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Op 28 september 2007 verkocht France Télécom haar Nederlandse activiteiten (Orange).

Zie de categorie France Télécom van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.