Francisco de Toledo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Francisco de Toledo

Francisco de Toledo (Oropesa, 10 juli 1515Sevilla, 1584) was graaf van Oropesa en Spaans onderkoning in Peru van 26 november 1569 tot 23 september 1581.

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Francisco werd geboren in Oropesa. Hij was een zoon van de derde graaf van Oropesa en van moederskant een onwettige nazaat van koning Alfons XI van Castilië. Zodoende was hij een derdegraads neef van keizer Karel V. Zijn moeder stierf in het kraambed. Hij werd opgevoed door de nonnen in een klooster, waardoor hij erg religieus werd. In 1535 werd hij lid van de religieuze ridderorde van Alcántara. Gedurende ongeveer 20 jaar streed hij aan de zijde van Karel V, tijdens veldtochten In Vlaanderen en Italië, waardoor ze goede vrienden werden. Zo was Francisco als een van de weinigen aanwezig bij het sterfbed van de keizer in 1558. Daarna werd hij hofboekhouder en vertrouweling van koning Filips II van Spanje.

Onderkoning van Peru[bewerken | brontekst bewerken]

In 1569 werd hij door Filips II naar Peru gezonden om daar orde op zaken te stellen. Want het goud kwam in de zakken terecht van de Encomenderos, de Spaanse grootgrondbezitters, ten koste van de schatkist van Filips.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Francisco de Toledo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.