Frank Bomans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frank Lucien Willem Bomans
Thuis-personage
Naam Frank Lucien Willem Bomans
Acteur Pol Goossen
Geboren 13 december 1953
Eerste verschijning Aflevering 1 (23 december 1995)
Beroep gepensioneerd
Getrouwd met Jenny Verbeeck (1977-96)
Simonne Backx (1998 tot heden)
Gescheiden van Jenny Verbeeck
Vader van Bianca Bomans
Peggy Verbeeck
Kaat Bomans
Vader Staf Bomans
Moeder Florke Bomans
Pol Goossen op de Thuisdag

Frank Lucien Willem Bomans is een personage uit de Vlaamse soapserie Thuis. Hij wordt gespeeld door Pol Goossen sinds seizoen 1 (aflevering 1).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Frank Lucien Willem is de zoon van Florentine 'Florke' Rousseau en Staf Bomans. Hij heeft één jongere broer, Luc. Met deze heeft hij al jaren een vete: de oorsprong ervan ligt aan het feit dat Luc jaren geleden naar Amerika is gevlucht met het geld van het loodgietersbedrijf van Frank, Luc en Staf. Hierdoor zou Staf overleden zijn en Frank met een faillissement gezeten hebben.

Frank was in het eerste seizoen getrouwd met Jenny Verbeeck, maar omdat Frank Jenny zo vaak bedrogen had gingen ze in reeks 1 uit elkaar. In reeks 2 scheidden ze definitief van elkaar. Frank en Jenny hebben een dochter overgehouden aan hun huwelijk: Bianca Bomans. In reeks 4 hertrouwde Frank met Simonne Backx, zijn laatste flirt tijdens zijn huwelijk met Jenny. In reeks 3 kregen Simonne en Frank, ondanks het feit dat Frank zich liet steriliseren, een kind: Franky Bomans.

Naast Franky en Bianca heeft Frank nog een kind. Tijdens zijn huwelijk met Jenny beging Frank een slippertje met Jenny's zus Rosa en het resultaat was een dochter: Peggy Verbeeck. Frank vernam het nieuws dat hij de vader was van Peggy pas toen zij 18 jaar was (een van de cliffhangers van seizoen 1). Frank is via Peggy ook grootvader geworden (seizoen 14) van Sandrine De Decker. Hij ziet haar echter niet echt als zijn kleindochter, omdat Peggy haar kind heeft afgestaan aan Ann. Wanneer Bianca zwanger blijkt te zijn van Tom, wordt Frank opnieuw grootvader. Later in reeks 22 wordt Frank opnieuw grootvader van een kleindochter Jenny via Bianca.

Van loodgieter tot taxichauffeur tot klusjesman[bewerken | brontekst bewerken]

Frank is sinds reeks 13 (2008) taxichauffeur bij Taxi Ter Smissen, maar heeft jaren als loodgieter gewerkt. Eerst bij zijn familiebedrijf FLS Loodgieterijwerken (FLS staat voor Frank, Luc en Staf), dan 18 jaar lang bij Sanitair Vercammen. In reeks 1 begon hij een eigen zaak. Die zaak heeft hij dan jarenlang geleid. Eerst onder de naam 'Frank Bomans loodgieterijwerken', later onder de naam 'Sanitechniek'. Sanitechniek ging, net als Sanitair Vercammen, failliet als gevolg van hun mislukte El Dorado project. Hierna ging Frank aan de slag bij Marie Design, de opvolger van Sanitair Vercammen. Toen ook dit bedrijf failliet ging, schoolde hij zich om tot taxichauffeur. Ondertussen richtte Mo Fawzi een nieuw Sanitechniek op op dezelfde locatie van het oude. Dit nieuwe Sanitecniek kwam na enkele jaren in handen van Luc Bomans (50%), Franky Bomans (25%) en Bram Schepers (25%). Bram verkocht later zijn aandelen aan Luc, terwijl Franky de zijne nog later aan Frank verkocht. Uiteindelijk stond Luc de helft van zijn aandelen af aan Frank waardoor beide broers elk de helft van het bedrijf in handen hadden. Na een incident met namaakproducten, waarbij het ongeboren zoontje van Jana Blomaert en Bram Schepers stierf, stopte ook dit Sanitechniek. Luc werd later eigenaar van de gebouwen van Zus&Zo. Frank ging aan de slag bij klusbedrijf De Kabouters waarvan hij later een minderheidsaandeel kocht. Hij werd iets meer dan een jaar later echter ontslagen, maar blijft wel aandeelhouder. Frank werd later wel terug aangenomen.

Vermeende dood[bewerken | brontekst bewerken]

In reeks 11 maakt Franks dubbelganger, Manfred Stein, zijn opwachting. Manfred lijkt als twee druppels water op Frank. Manfreds handlanger overtuigt hem om overvallen te plegen en hierbij te doen alsof hij Frank is, terwijl Bonnie ervoor zorgde dat Frank geen alibi had. Frank was op dat moment van huis weg en helemaal platzak (door het mislukte Eldorado-project), wat een motief voor de overval was voor toenmalig inspecteur Monard. Frank werd opgepakt en moest naar de gevangenis, maar kon net op tijd ontsnappen. Bij het bespioneren van Bonnie en Manfred werd hij door hen gevangengenomen.

Manfred bleef overvallen plegen terwijl Frank vastzat. Frank probeerde het vertrouwen van Bonnie te winnen en op het einde van seizoen 11 besluit zij om samen met Frank te vluchten met het geld van de overvallen en Manfred in de steek te laten. Manfred betrapt hen echter en raakt in gevecht met Frank. Bonnie schiet Manfred dood, ze dumpen zijn lijk in het water en vluchten naar Curaçao.

Bij het vinden van het lijk denkt de politie dat het om Frank gaat. 'Frank' wordt begraven en iedereen toont verdriet om hem, maar eigenlijk zat hij op zijn dooie gemak te flaneren met Bonnie op een eiland. Na een tijdje mist Frank zijn gezin echter en keert hij terug naar België. Iedereen schrikt zich een hoedje. Simonne Is kwaad op Frank omdat ze de levensverzekering moet terugbetalen en vraagt de scheiding aan. Ze is intussen samen met Mo. De scheiding kan echter op het laatste nippertje nog geannuleerd worden en Frank en Simonne komen terug bij elkaar. Dit betekent echter het einde van de vriendschap tussen Frank en Mo en het einde van de loodgieterscarrière van Frank. Hij zal vanaf dan werken bij Taxi Ter Smissen.

Het noodlot slaat toe ten huize Bomans[bewerken | brontekst bewerken]

Frank vindt toevallig de €50.000 die Herman voor Bram achterliet na zijn dood en hield ze bij. Wanneer hij te weten komt dat Herman vlak voor zijn dood met Simonne geslapen heeft, koopt hij met dat geld aandelen bij Sanitechniek. Later komt Simonne dat te weten en dwingt Frank het geld terug te geven. Wanneer Frank het geld van Bram wil teruggeven (zijn aandelen) ontstaat er een vete tussen Bram en Frank. Frank neemt een besluit in het bijzijn van Franky en Bram: hij houdt die aandelen voor Franky. Vervolgens wil Frank een luchtje gaan scheppen, maar voordat Frank de deur bereikt heeft, neemt Bram een mes en steekt Frank in de rug. Frank moet een spoedoperatie ondergaan. Ondertussen zegt Franky aan Bram dat hij moet zeggen dat het Franky zijn schuld was, aangezien Franky toen nog minderjarig was en dus een lichtere straf zou krijgen dan de meerderjarige Bram. De operatie verloopt goed, maar Frank wordt nog een tijdje in een kunstmatige coma gehouden. Na een tijdje ontwaakt Frank uit zijn coma en wordt hem verteld dat het Franky was. Frank gelooft het eerst niet en denkt dat het Bram was. Als hij terug thuis komt, vertrouwt hij Franky niet meer en wil hij hem zelfs buiten. Langzamerhand begint Frank hem wat te vertrouwen, maar Frank heeft nog schrik van Franky. Simonne stelt voor om voor Franky zijn 18de verjaardag de aandelen van "Sanitechniek" aan hem te schenken maar dat wil Frank niet. Uiteindelijk doet hij het toch en komt het weer goed tussen vader en zoon.

De geaardheid van Franky[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer Frank echter te weten komt dat zijn zoon homo is, wil hij opnieuw niets meer met hem te maken hebben. Maar ook hier wordt Frank na een tijd wat toegeeflijker, al blijft hij het er zeer moeilijk mee hebben. Er ontstaat een steeds grote afstand tussen Frank en Franky, desondanks de verzoeningspogingen van Simonne en de vriend van Franky, Tibo. Rond de kerstperiode geeft Frank echter huilend aan Simonne toe dat hij zijn zoon verschrikkelijk mist. Plots probeert Frank zich met zijn zoon te verzoenen door hem en zijn vriend Tibo uit te nodigen voor Kerstmis. Franky wijst het voorstel van zijn vader af omdat hij besloten heeft Kerst te vieren met Luc en Tibo. Frank keert teleurgesteld terug. Franky denkt echter dat hij gestuurd werd door zijn moeder, Simonne, terwijl Frank volledig uit zichzelf gekomen is. Wanneer Franky dit te weten komt en hij Kerstmis viert bij Luc en Bram, begint zijn geweten te knagen. Frank is dan ook blij verrast wanneer Franky en Tibo toch opdagen en kerst komen vieren bij hem, Simonne en Yvette.

Frank lijkt de geaardheid van zijn zoon goed aanvaard te hebben en vader en zoon bouwen langzaam weer een band op. Frank is dan ook zeer verrast wanneer Franky en Tibo hem komen vertellen dat ze gaan trouwen. Naarmate de grote dag dichterbij komt, blijkt dat Frank het toch nog zeer moeilijk heeft met de homoseksualiteit van Franky. Op het trouwfeest van zijn zoon vliegt hij in de drank en spreekt hij denigrerend over de 'janettentrouw' van zijn zoon. Simonne voelt zich gekwetst en gaat buiten afkoelen, maar wordt omvergereden door Femke. Zijn vrouw ligt in coma en Frank wijkt geen minuut van haar zijde, gesteund door zijn zoon en diens echtgenoot Tibo. Franky verhuist met Tibo naar de Verenigde Staten. Wanneer Frank en Simonne een feest geven omdat ze elkaar 20 jaar kennen, keert Franky even terug. Hij komt echter niet voor het feest, maar wel om zijn ouders te vertellen dat hij en Tibo gescheiden zijn. Frank bant zijn zoon opnieuw wanneer hij hoort waarom Franky werkelijk in België is: hij heeft een afspraak met een chirurg en zal weldra een geslachtsoperatie ondergaan en dus transformeren in een vrouw. Nadat de operatie achter de rug is, zal hij terug naar België verhuizen.

Brouwer[bewerken | brontekst bewerken]

Frank start samen met Waldek Kozinsky, Eddy Van Notegem, Geert Smeekens en David Magiels een brouwerij. Hun bier 't Slurfke is een succes. Nadat Geert verneemt dat zijn vrouw Marianne Bastiaens een affaire had met David, eist hij dat deze laatste uit de brouwerij stapt. Hierdoor is alle knowhow verdwenen en de pogingen van Eddy om het bier te brouwen mislukken. Hierdoor is men verplicht om de brouwerij te verkopen.

Aandeelhouder van het nieuwe Sanitechniek[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat Leontien Vercammen omkomt in een verkeersongeval wordt Lowie Bomans toegewezen aan Luc. De notaris geeft een brief aan Frank en Simonne waarin Leontien haar ganse verhaal heeft neergeschreven waarom ze destijds is gevlucht naar Mexico. Zij moeten de brief bijhouden tot wanneer Lowie 18 jaar is. Frank ruilt deze brief met Luc in ruil voor aandelen. Daardoor krijgt Frank 50% zeggenschap in Sanitechniek. Frank kopieert echter de brief vooraf.

Frank start met Eddy een zwendel op in namaakproducten: de echte stock van Sanitechniek wordt vervangen door valse goederen. Nadat Frank stopt, dwingt Luc Eddy om verder te doen. Op een dag wordt er zulke namaakboiler bij Zus en Zo geplaatst. Even later valt Jana Blomaert bewusteloos omwille van koolstofmonoxidevergiftiging waardoor ze ook haar ongeboren baby verliest. Frank geeft zich uiteindelijk aan bij de politie en beweert dat Luc ook schuldig is. Echter zijn er geen bewijzen. Toch duiken plots foto's en bestanden op die afkomstig zijn van Luc zijn USB-stick waardoor duidelijk wordt dat Luc wel degelijk afwist van de praktijken. Simonne beslist ook om Leontien haar brief vroegtijdig aan Lowie te geven. Op de trouwdag van Peter Vlerick en Peggy Verbeeck gaan Frank en Eddy iets drinken. Even later wordt een bewusteloze Luc gevonden. Frank is een van de vele verdachten bij het begin van het onderzoek. Een getuige heeft Frank en Eddy samen de kerk zien binnen komen. De enkelband van Eddy verraadt dat ze bij Luc zijn geweest rond het tijdstip van de aanslag. Dit is in strijd met beide hun vrijheidsvoorwaarden en zo vliegen ze terug achter de tralies. De aanslag hebben ze niet gepleegd, Lowie heeft zijn vader geslagen. Enkele dagen voor het uiteindelijke proces in verband met de namaakzwendel komen Frank en Eddy terug onder voorwaarden vrij. Luc is erin geslaagd alle bewijzen tegen hem te vernietigen. Plots staat hij daar op het proces en bekent. Een week later wordt het proces hervat: Frank moet een boete betalen, Eddy moet een boete betalen en blijft nog enkele maanden onder elektronisch toezicht en Luc krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 jaar en moet een schadevergoeding van €12 500 aan Bram en Jana betalen.

Kabouter[bewerken | brontekst bewerken]

Frank heeft het moeilijk om een nieuwe job te vinden en Simonne ergert zich aan het feit dat Frank vaak samen met Eddy op café zit. In de Frens komt Frank Sam De Witte tegen, de bazin van een klusjesbedrijf waar hij was gaan solliciteren en afgewezen werd omwille van zijn strafblad. Ze biedt hem terug een job aan bij "De Kabouters". Frank heeft zijn leven terug in handen genomen. Op zijn nieuw werk krijgt hij echter opnieuw problemen. De collega waarmee hij elke dag moet samenwerken, Toon, blijkt een echte pestkop te zijn. Onder druk van Simonne en Sam houdt hij zich koest, maar hij is duidelijk in de tang genomen. Als afweer begint Frank grappen te maken over de vriendin van Toon, waarvan hij niet weet dat die zelfmoord heeft gepleegd. Uiteindelijk maakt Toon de 'grap' te veel: hij laat Frank alleen aan een elektriciteitskast sleutelen die in de Zus & Zo moest worden geïnstalleerd. Zo hoopt Toon dat hij een lichte schok krijgt om hem te doen schrikken. Dit loopt echter zwaar uit de hand: Frank wordt zwaar geëlektrocuteerd. Toon wordt op staande voet ontslagen en Frank krijgt Sams excuses aangeboden omdat zij hem veel te laat geloofd heeft. Toon wordt enige tijd later echter terug aangenomen. Wanneer een schuifdeur geïnstalleerd door Toon op een klant valt komen "De Kabouters" in de problemen, Sam vergat de rekening van de verzekeringsmaatschappij te betalen moet ze een monsterboete uit eigen zak betalen. Ze verkoopt voor 7000 euro 10% aan iedere werknemer en zo wordt Frank mede-aandeelhouwer. "De Kabouters" geraken er weer bovenop, maar wanneer Sam ontdekt dat Simonne haar biologische moeder is, ontslaat ze Frank. Enkele tijd later wordt Frank terug aangenomen. Frank maakt echter voortdurend ruzie met Waldek omdat deze een affaire met zijn vrouw had. Sam is dit beu en laat Frank op pensioen gaan. Later wordt hij op de Withoeve door Peter en Femke aangenomen om de bestellingen te gaan leveren. Wanneer Frank het slachtoffer wordt van een overvaller stopt hij hiermee en focust hij zich vooral op zijn vrouw en zijn kleinzoon Robin.

Nakomelingen[bewerken | brontekst bewerken]