Frank Lloyd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Frank Lloyd
Frank Lloyd (1920)
Volledige naam Frank William George Lloyd
Geboren 2 februari 1886
Overleden 10 augustus 1960
Geboorteland Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
(en) IMDb-profiel
(nl) Moviemeter-profiel
(mul) TMDB-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Frank William George Lloyd (Glasgow, 2 februari 1886Santa Monica, 10 augustus 1960) was een Brits-Amerikaans acteur, regisseur en filmproducent.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Frank Lloyd werd in 1886 geboren in de Schotse stad Glasgow. Als zoon van een zanger kwam hij al snel in aanraking met de theaterwereld. Hij emigreerde in 1910 naar Canada en ging er op tournee met een toneelgezelschap. In 1913 werd hij door Carl Laemmle gecontracteerd als acteur bij de filmstudio Universal. Eén jaar later draaide Lloyd zijn eerste korte film als regisseur.

In 1916 stapte hij over naar de filmmaatschappij Fox. Toen regisseerde hij literaire filmbewerkingen als Les Misérables (1917) en Oliver Twist (1922). Zijn verfilming van Black Oxen (1923) betekende voor actrice Corinne Griffith het grootste succes uit haar carrière. In 1927 was Lloyd een van de 36 stichtende leden van de Amerikaanse filmacademie AMPAS.

Voor de film The Divine Lady won hij in 1929 zijn eerste Oscar voor beste regie. In dat jaar werd hij in dezelfde categorie tevens genomineerd voor twee andere films. In tegenstelling tot veel andere regisseurs ondervond Lloyd geen problemen bij de overgang naar de geluidsfilm. Voor de prent Cavalcade ontving hij in 1934 zijn tweede Oscar voor beste regie.

Twee jaar later kreeg de regisseur zijn laatste Oscarnominatie voor de avonturenfilm Mutiny on the Bounty met Charles Laughton en Clark Gable in de hoofdrollen. In de jaren 40 werkte hij voornamelijk als filmproducent voor Fox, Paramount en Universal. In die periode produceerde hij onder meer de rolprent Saboteur (1942) onder regie van Alfred Hitchcock.

In 1945 trok hij zich terug uit de filmindustrie. Hij keerde in 1954 terug uit zijn pensioen om de films The Shanghai Story en The Last Command te regisseren.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Regie[bewerken | brontekst bewerken]

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Frank Lloyd van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.