Naar inhoud springen

Frank van Kerskorff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Frank van Kerskorff (overleden 1 september 1435), ook wel gespeld als Kirskorf, was de landmeester van de Lijflandse Orde in 1434-1435.

Kerskorff kwam uit de buurt van Kleef in het hertogdom Kleef. Zijn familie behoorde tot de provinciemannen van Gelre en Kleef en had nauwe banden met de Duitse Orde. Zijn broer Wolter van Kerskoff bekleedde de vooraanstaande positie van grootcommandant van Pruisen, terwijl Bertold van Kirskorff een belangrijke rol als Landkomtur vervulde binnen de Kammerballei Koblenz.

In 1427, mogelijk al in 1424, was Kerskorff de commandant van Leal, vervolgens baljuw van Karkus en landmaarschalk van de Lijflandse Orde. Op 8 november 1433 koos de Rijnlandse "partij" van de Lijflandse Orde hem tot meester van de orde. Hij werd in december 1433 of januari van het volgende jaar door de grootmeester bevestigd. In januari van datzelfde jaar werd Kerskorff voor het eerst duidelijk vermeld als meester van de Orde. Zijn tegenstander, Heinrich von Böckenförde, werd de nieuwe landmaarschalk.

Kerskorff was een trouwe bondgenoot van de hoge meester en nam met hem deel aan de oorlog tegen Polen-Litouwen. Hij sneuvelde in de Slag bij de Šventoji, die door de Orde werd verloren.