Frankenweenie (1984)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frankenweenie
Frankenweenie.svg
Regie Tim Burton
Producent Julie Hickson
Rick Heinrichs
Scenario Lenny Ripps
Tim Burton
Origineel verhaal
Mary Shelley
Hoofdrollen Shelley Duvall
Daniel Stern
Barret Oliver
Muziek David Newman
Montage Ernest Milano
Cinematografie Thomas E. Ackerman
Distributie Walt Disney Pictures
Première 14 december 1984
Genre Horror, animatie
Speelduur 30 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $1.000.000
Remake Frankenweenie (2012)
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Frankenweenie is een Amerikaanse zwart-witfilm van regisseur Tim Burton uit 1984. De film is zowel een parodie op, als een hommage aan de film Frankenstein uit 1931, die op zijn beurt gebaseerd was op het gelijknamige boek van Mary Shelley.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De hoofdrollen in de film zijn die van een jongetje Victor Frankenstein en zijn hond Sparky. Als hobby maakt Victor films waarin Sparky steeds de hoofdrol mag spelen, maar op een dag wordt Sparky op straat omver gereden. Victor leert hierna op school over de elektrische impulsen in spieren en krijgt het idee om zijn hond via elektriciteit terug tot leven te wekken. Wanneer dit uiteindelijk lukt en hij de opnieuw levende Sparky aan zijn buren toont, blijken die buren angstig en boos te zijn. Wanneer Sparky echter Victor uit een brand helpt en daardoor zelf opnieuw sterft, zien de buren in dat hun woede en angsten onterecht waren. Uiteindelijk gebruikt Victor startkabels om Sparky voor een tweede maal terug tot leven te wekken.

Rolverdeling[bewerken]

Achtergrond[bewerken]

Burton werkte voor dit verhaal samen met Disney, maar werd na het afwerken van deze film ontslagen. De film zou namelijk te beangstigend zijn voor het beoogde doelpubliek. De film had in de Amerikaanse bioscopen moeten uitkomen voor een heruitgave van Pinokkio op 21 december 1984, maar dit plan werd afgeblazen. De film werd in 1985 wel in Britse bioscopen vertoond als voorfilmpje van Baby: Secret of the Lost Legend. Na het succes van Burtons films Beetlejuice, Pee-wee's Big Adventure en Batman, werd Frankenweenie in 1994 alsnog op video uitgebracht.[1]

In 2012 kwam er een remake uit in de vorm van een animatiefilm met dezelfde titel.

Externe links[bewerken]