Naar inhoud springen

Franse grondwet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hans Plantinga (overleg | bijdragen) op 11 feb 2018 om 15:45. (Tekst en stijl aangepast.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Bestand:Constitution de la Ve République (4 octobre 1958) Page 1 - Archives Nationales - AE-I-29 bis n° 19.jpg
Franse grondwet (1958)

Frankrijk heeft verschillende "grondwetten" gehad gedurende de voorbije 200 jaar. De meest progressieve was de Franse grondwet van 1793. De huidige constitutie, die van de Vijfde Republiek, dateert van 1958, toen ze door de bevolking werd aangenomen door middel van een referendum. Deze grondwet is geschreven door Charles de Gaulle. Sindsdien zijn een aantal veranderingen doorgevoerd door het parlement, terwijl andere veranderingen zijn aangenomen in referenda. Een belangrijk voorbeeld van dit laatste is een amendement uit 1962 dat stelde dat de president rechtstreeks wordt verkozen.

De Franse grondwet kan op twee manieren worden gewijzigd: Artikel 89 stelt dat men de goedkeuring van de beide kamers van het parlement nodig heeft voor elk voorstel van verandering. Als men geen 60% van alle leden van die twee kamers kan overtuigen, gaat het voorstel naar een referendum.
In 2018 is de Franse Senaat is in meerderheid conservatief, wat het voor linkse parlementsleden moeilijk maakt om veranderingen door te voeren. Constitutionele verandering heeft echter dikwijls een andere route gevolgd. Artikel 11 zegt namelijk dat de regering een voorstel tot verandering mag doen, waarna de president beslist of het voorstel naar een referendum gaat. In de praktijk komt het er vaak op neer dat de regering een voorstel indient op initiatief van de president.

Zie ook