Frederik Lucien De Laere

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Frederik Lucien De Laere (Brugge, 19 augustus 1971) is een Vlaamse dichter. Hij debuteerde in 2003 met de bundel "Paniek in het circus" (Poëziecentrum) en publiceerde eerder gedichten in literaire tijdschriften (De Brakke Hond, Deus ex Machina, Poëziekrant ...).

Werk van hem werd ook opgenomen in de bloemlezingen "Vanuit de lucht – de eerste generatie dichters van de eenentwintigste eeuw" (Uitgeverij Passage), "de Dikke Komrij" (Bert Bakker, editie 2004), "Hotel New Flandres" (Poëziecentrum).

In augustus 2006 verscheen zijn tweede bundel, "De martelgang", eveneens bij het PoëzieCentrum.

De poëzie van De Laere wordt omschreven als rauw, laverend tussen horror en humor, en bestrijkt een breed spectrum van onderwerpen. In de gedichten heerst een surrealistische en bevreemdende sfeer, die doet denken aan Paul Snoek en Gust Gils. Naast compacte gedichten met maatschappelijke thema's zoals wreedheid, religie, veiligheid schrijft hij de laatste jaren ook poëzie gebaseerd op onderzoek en associatie, vol surrealistische en barokke elementen.

De Laere werkte in 2006 mee aan "dicht/vorm", een project rond poëzie en animatiefilm.

Voor de stad Damme schreef hij in opdracht het gedicht "Hondsdamme", dat op tien panelen op tien verschillende locaties in de stad werd uitgehangen, van juli tot november 2006. In 2007-2008 was hij stadsdichter van Damme.

Hij maakt deel uit van de dichtersgroep Het Venijnig Gebroed en treedt regelmatig op in Vlaanderen en Nederland.

Hij gaf voordrachten op o.m. Theater aan Zee, Lowlands-festival, Dichter aan huis, Poetry International, Crossing Border.

De Laere werd uitgeroepen tot winnaar van de wedstrijd '1001 Pikante Gedichten'. Dit initiatief ging uit van Creatief schrijven en moedigde dichters aan om erotische, nog niet eerder gepubliceerde gedichten van het pikante soort in te sturen. Hij won met een titelloos gedicht.

In het voorjaar van 2010 verscheen bij het Poëziecentrum ‘Secuur', de derde bundel.

In mei 2012 verscheen de bundel "Opgezet Spel", de eerste gezamenlijke bundel van de dichtersgroep Het Venijnig Gebroed.

De Laere's vierde dichtbundel 'In Uiterste Staat' verscheen op 13 mei 2016 bij Uitgeverij Vrijdag.

Externe links[bewerken]