Friday the 13th: The Final Chapter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Friday the 13th: The Final Chapter
Friday the 13th the Final Chapter logo.png
Tagline This is the one you'll be dying for...
Three times before you have felt the terror, known the madness, lived the horror. But this is the one you've been screaming for...
Jason's Back, and this is the one you've been screaming for.
Alternatieve titel(s) Friday the 13th Part 4, Vrijdag de 13e Deel 4
Regie Joseph Zito
Producent Frank Mancuso Jr.
Scenario Barney Cohen
Hoofdrollen Kimberly Beck
Muziek Harry Manfredini
Montage Joel Goodman
Cinematografie João Fernandes
Distributie Paramount Pictures
Première Vlag van de Verenigde Staten 13 april 1984
Vlag van Nederland 12 juli 1984
Genre Horror
Speelduur 90 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $1.800.000
Voorloper Friday the 13th Part III
Vervolg Friday the 13th: A New Beginning
Remake Friday the 13th (2009)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Friday the 13th: The Final Chapter is een slasherfilm uit 1984 onder regie van Joseph Zito. De film is het vierde deel uit de Friday the 13th-reeks.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De politie is nog druk bezig met het opruimen van de chaos die seriemoordenaar Jason Voorhees heeft aangericht in Friday the 13th Part III. Nadat het lichaam van Jason naar het mortuarium is gebracht, blijkt hij nog te leven. Terwijl hij onderzocht wordt, wordt Jason wakker en vermoordt de schouwarts en zuster. Hierna keert hij onmiddellijk terug naar Crystal Lake.

Paul, Sam, Sara, Doug, Ted en Jimmy zijn een groep vrienden die een huisje huren in Crystal Lake. Ze weigeren een lifter mee te nemen, die niet veel later een mes door haar keel gestoken krijgt door Jason. Eenmaal bij het huisje ontmoeten de groep vrienden hun buren Trish en haar broertje Tommy. De volgende dag raken ze bevriend met de tweeling Tina en Terri. Ze besluiten met zijn allen te gaan naaktzwemmen in Crystal Point.

Die avond wordt Trish uitgenodigd voor een feest. Eenmaal onderweg krijgt ze autopech. Een mysterieuze wandelaar genaamd Rob helpt haar. Ze is hem dankbaar en raakt al snel met hem bevriend. Terwijl zij zich niet veel later afvraagt waar haar moeder is, begint Jason de tieners een voor een af te slachten.

Rob onthult dat hij is teruggekeerd naar Crystal Lake om de dood van zijn zus Sandra (vermoord in deel 2) te wreken. Hij gaat met Trish naar het huisje van de tieners, terwijl Tommy alleen wordt achtergelaten in het andere huisje. Hij leidt Jason lang genoeg af, waardoor Trish de mogelijkheid heeft de moordenaar aan te vallen met een kapmes. Ze mist hem echter, maar slaat wel zijn hockeymasker eraf. Voor het eerst wordt Jasons verminkte gezicht onthuld.

Trish schrikt en laat het mes vallen. Tommy pakt deze op en valt Jason ermee aan. Jason valt neer op de grond, met het kapmes in zijn hoofd. Hij beweegt echter nog, waardoor Tommy hem meerdere keren steekt. Aan het einde van de film ontmoeten Trish en Tommy elkaar in het ziekenhuis. Tommy's ogen blijken echter bezeten te zijn. Dit geeft aan dat hij waarschijnlijk de moordenaar in de toekomst zal zijn.

Rolbezetting[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
White, Ted Ted White Jason Voorhees (onvermeld)
Beck, Kimberly Kimberly Beck Trisha 'Trish' Jarvis
Anderson, Erich Erich Anderson Rob Dier
Feldman, Corey Corey Feldman Tommy Jarvis
Howard, Barbara Barbara Howard Sara
Barton, Peter Peter Barton Doug
Monoson, Lawrence Lawrence Monoson Ted
Freeman, Joan Joan Freeman Mevrouw Jarvis
Glover, Crispin Crispin Glover Jimmy
Hayes, Clyde Clyde Hayes Paul
Aronson, Judie Judie Aronson Samantha
More, Camilla Camilla More Tina
More, Carey Carey More Terri
Mahler, Bruce Bruce Mahler Axel (schouwarts)
Freeman, Lisa Lisa Freeman Zuster Morgan

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Acteur Ted White, de vertolker van Jason Voorhees, weigerde achter de schermen te communiceren met de andere acteurs. Hij dacht dat dit hun angst voor Jason kon beïnvloeden.
  • White vertelde dat hij de rol enkel speelde voor het geld. In latere interviews over de film liet hij regelmatig blijken dat hij er neerbuigend over dacht.
  • Peter Barton, die Doug speelde, was bang toen zijn doodsscène werd opgenomen.
  • Tijdens de opnames werd actrice Kimberly Beck gestalkt door een man die haar achtervolgde en vreemde telefoontjes pleegde. Toen de film eenmaal was uitgebracht, hield hij ermee op.
  • Friday the 13th: The Final Chapter werd gefilmd in een ijskoude nacht in december op een meer, actrice Judie Aronson moest een scence spelen in dit meer. ze kreeg het zo koud van het water dat ze begon te huilen. Haar tegenspeler Ted White kreeg zo’n medelijden met haar dat hij eiste van de regisseur dat hij er iets aan deed. In deze opname kreeg ze last van hypothermie.