Fries Film Archief

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Fries Film Archief (FFA), gevestigd te Leeuwarden, is het audiovisuele archief van Friesland.

Beschrijving[bewerken]

Het Fries Film Archief (Fries: Frysk Film Argyf) is een onderdeel van het Centrum voor Film in Friesland. Het FFA werd opgericht in 1988 en is daarmee Nederlands oudste regionale filmarchief. Het stelt zich ten doel historisch beeldmateriaal over Friesland te inventariseren, te beheren en voor een breed publiek te ontsluiten. Daartoe werkt het samen met onder andere Tresoar en het Historisch Centrum Leeuwarden. Het FFA is tevens betrokken bij het Noordelijk Film Festival. In 2006 werd de website van de organisatie gepresenteerd.

Collectie[bewerken]

De collectie van het Fries Film Archief bestaat uit meer dan 8.000 audiovisuele documenten (stand 2016), die voor een belangrijk deel digitaal beschikbaar zijn.

  • Binnen de bedrijfsfilms ligt veel nadruk op de Friese zuivelindustrie, maar ook over andere bedrijven en over oude agrarische technieken is beeldmateriaal beschikbaar.
  • Verder omvat de collectie films over Friese dorpen en steden, binnen welke categorie Leeuwarden sterk vertegenwoordigd is. Een bijzonder onderdeel van dit deel van de collectie wordt echter gevormd door ongeveer 170 "dorpsfilms", die in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw ontstonden in het kader van het project Heel Nederland op de film. Bij dit initiatief, afkomstig van de Twentse amateur-cineast Johan Adolfs, werden zo'n 1.500 dorpen overal in Nederland vastgelegd op het betaalbare 8mm-formaat.
  • Daarnaast kent de collectie een categorie voorlichting en propaganda, met voornamelijk op 16mm-film opgenomen materiaal. Hieronder bevindt zich een groot aantal voorlichtingsfilms, vooral daterend uit de jaren vijftig.
  • Ook bevat de collectie een mede door publieksacties groeiende hoeveelheid amateur-materiaal. Deze filmpjes, meestal opgenomen op 8 mm en super 8, zijn vanwege hun nadruk op het alledaagse Friese leven vooral om cultuurhistorische redenen van belang.
  • Ten slotte beheert het Fries Film Archief een aantal Friese speelfilms, waaronder de allereerste, Kar út twa ("Keus uit twee") (1934).

Externe link[bewerken]