Frieslandriegel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Frieslandriegel of Assener Stellungen was een verdedigingslinie in de Nederlandse provincies Overijssel, Drenthe en Groningen en gebouwd in 1944. De linie had als doel om de terugtrekkende Duitse leger tijd te geven om te hergroeperen en zo de geallieerde opmars staande te kunnen houden.

Aanleiding van de bouw van de verdedigingslinie was de geallieerde invasie in Normandië in juni 1944. Hierop werd op 30 augustus 1944 besloten om de Westwall weer opnieuw in gebruik te nemen. De linie liep van Kleef tot aan de Zwitserse grens. Om te voorkomen dat de geallieerden bij een opmars via Nederland simpelweg rondom de linie konden trekken, diende de linie verlengd te worden. Eerst werd de IJssellinie, het gedeelte van de Duitse grens naar Arnhem en Zwolle, bij de Westwall betrokken. Voor het gedeelte Zwolle tot aan Delfzijl diende de linie nog aangelegd worden, hetgeen de Frieslandriegel of Assener Stellungen werden.

De ligging werd bepaald van Zwolle naar Meppel, vanaf daar langs de Drentsche Hoofdvaart naar Assen, vervolgens het Noord-Willemskanaal volgend naar Groningen en ten slotte langs het Eemskanaal naar Delfzijl.

Door de snelle opmars van de geallieerden was het noodzaak de linie snel te realiseren. De linie, ontworpen als een zigzaggende tankgracht met daarachter twee loopgraven en daartussen mitrailleurposten, behelsde bij de aanleg veel graafwerk. Er werden door Organisation Todt, die verantwoordelijk was voor de aanleg, vele mannen opgeroepen om te werken aan de linie. Door het verzet werd aangedrongen om niet aan de oproep te voldoen. Door de lage opkomst begonnen de Duitsers al snel met het uitvoeren van razzia's.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]