Fritz-Dietlof von der Schulenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fritz-Dietlof von der Schulenburg

Fritz-Dietlof Graf von der Schulenburg (Londen, 5 september 1902 - Berlijn, 10 augustus 1944) was een Duitse staatsambtenaar van adellijke afkomst en was lid van het Duitse verzet tegen het nationaalsocialisme.

Schulenburg werd in Londen geboren, waar zijn vader militair attaché was. In afwijking van de familietraditie koos hij niet voor een officiersopleiding, maar studeerde rechten in Göttingen en Marburg. Voorts was hij ook lid van de 'Corps Saxonia Göttingen' waar hij samen schermde met o.a. Adam von Trott zu Solz. In 1932 werd hij lid van de NSDAP. Zijn ambtelijke loopbaan bracht hem in Oost-Pruisen, Berlijn en Silezië. In 1940 werd hij als politiek onbetrouwbaar uit de NSDAP gezet.

Samen met o.a. Claus Schenk Graf von Stauffenberg was hij betrokken bij het complot van 20 juli 1944 tegen Adolf Hitler. Fritz-Dietlof Graf von der Schulenburg was een van de spilfiguren van dit complot en was zelf ook actief betrokken bij 'Operatie Walküre'. Het was de bedoeling dat hij na de dood van Hitler, Minister van Binnenlandse Zaken zou worden, maar na de mislukte aanslag werd hij voor het volksgerichtshof geleid, waar hij de voorzitter Roland Freisler meedeelde:

"We hebben deze daad op ons genomen om Duitsland van een desastreuze ellende te besparen. Het is mij duidelijk dat ik hiervoor zal opgehangen worden, maar ik beklaag mijn daad niet en ik hoop dat een ander, op een gelukkiger moment, het ook zal ondernemen."

Fritz-Dietlof Graf von der Schulenburg werd op 10 augustus 1944 ter dood veroordeeld en opgehangen in de gevangenis van Plötzensee te Berlijn.

Literatuur[bewerken]

  • Ulrich Heinemann, Ein konservativer Rebell; Berlin (Siedler) 1990 (ISBN 3-88680-373-2)
  • Albert Krebs, Fritz-Dietlof Graf von der Schulenburg. Zwischen Staatsraison und Hochverrat; Hamburg (Leibniz Vlg.) 1964
  • Hans-Joachim Ramm, ... stets einem Höheren verantwortlich. Christliche Grundüberzeugungen im innermilitärischen Widerstand gegen Hitler; Neuhausen u. Stuttgart (Hänssler) 1996 (ISBN 3-7751-2635-X)

Zie ook[bewerken]