Naar inhoud springen

Full Metal Jacket

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door LucLamineRot (overleg | bijdragen) op 1 dec 2019 om 02:41.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Full Metal Jacket
Full Metal Jacket
Tagline This is my rifle, this is my gun; This is for fighting, this is for fun.
Regie Stanley Kubrick
Producent Jan Harlan
Scenario Michael Herr & Stanley Kubrick
na Gustav Hasford
Hoofdrollen Matthew Modine
Vincent D'Onofrio
R. Lee Ermey
Adam Baldwin
Muziek Vivian Kubrick
Montage Vivian Kubrick
Cinematografie Douglas Milsome
Distributie Warner Bros. Pictures
Première 1987
Genre Oorlogsdrama
Speelduur 115 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $17.000.000,-
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Full Metal Jacket is een film van Stanley Kubrick uit 1987. Het verhaal is gebaseerd op de roman The Short Timers van Gustav Hasford. De filmtitel verwijst naar een bepaald type kogel waarin een loden kern omhuld wordt door een koperen coating: de zogenaamde volmantelpatronen.

Full Metal Jacket werd in 1988 genomineerd voor de Academy Award voor het beste bewerkte script, BAFTA Awards voor beste geluid en beste special effects en een Golden Globe voor de beste mannelijke bijrol (R. Lee Ermey). De film wordt afgesloten met het nummer Paint It Black van The Rolling Stones.

Ontstaan van de film

Na het succes van The Shining in 1980 wilde Kubrick een film maken over de Vietnamoorlog. Het Amerikaanse leger wilde niet meewerken, waardoor hij deze vervolgens geheel in Engeland opnam. Een leegstaande gasfabriek werd omgebouwd tot kapotgeschoten stad en Kubrick liet echte palmbomen en namaakrijstvelden overkomen om Vietnam na te bootsen. Hierdoor duurde het ruim zeven jaar voordat de film in 1987 in de bioscopen verscheen.

Verhaal

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Net als het boek is de film opgedeeld in twee delen.

In het eerste deel is te zien hoe een groepje Amerikaanse jongeren getraind wordt tot marinier. De training is onmenselijk zwaar en stelt hoge fysieke en mentale eisen aan de jonge militairen in opleiding. Drilinstructeur Hartman (R. Lee Ermey) toont geen enkel medeleven met zijn rekruten. Hij maakt ze uit voor alles wat vies en vuil is en zijn wil is wet. Met name de gezette Private Pyle (Vincent D'Onofrio) is de persoonlijke pispaal van Hartman. Dit gaat net zo lang door tot deze 's nachts door Private Joker (Matthew Modine) gevonden wordt in de latrine, waar hij doordraait, legerroutines dwangmatig uitvoert en wartaal uitslaat. Wanneer Hartman op het kabaal afkomt, scheldt hij Pyle wederom de huid vol als die zijn bevel tot het neerleggen van het geweer niet opvolgt, waarna Pyle hem neerschiet. Vervolgens zet hij het geweer aan zijn mond en schiet zichzelf door het hoofd.

Het tweede deel volgt de getrainde groep, inmiddels marinier, op hun roemloze lijdensweg door de puinhopen van Vietnam. Veel soldaten zijn inmiddels mentaal compleet de weg kwijt door alle ellende en ze maken zich schuldig aan talloze oorlogsmisdaden. Tevens begaan ze de ene na de andere blunder omdat ze niet zijn voorbereid op het onberekenbare Vietnam en haar strijdtechnieken. Daardoor weet een sluipschutter de groep flink uit te dunnen wanneer ze denken een verlaten geruïneerde stad te betreden.

De hele film wordt verteld vanuit het standpunt van Private Joker, een jonge soldaat die in eerste aanleg als oorlogscorrespondent propaganda moet schrijven over zijn ervaringen in de training en oorlog.

Rolverdeling

Trivia

  • Stanley Kubrick wilde Bill McKinney casten in de rol van drilinstructeur Hartman. Kubrick voelde zich echter zo ongemakkelijk na het bekijken van het acteerwerk van McKinney in Deliverance, dat hij weigerde hem te ontmoeten en zei dat hij simpelweg te bang was voor het idee om in de nabijheid van McKinney te zijn. Kubrick huurde vervolgens Tim Colceri in om Hartman te spelen. Colceri speelde echter nooit die rol, omdat voormalig United States Marine Corps drill-instructeur R. Lee Ermey, die Kubrick consulteerde voor het bootcamp-gedeelte van de film, een demonstratie speelde op videofilm waarin hij vijftien minuten lang obscene beledigingen en scheldwoorden schreeuwde zonder te stoppen, zichzelf te herhalen of zelfs te knipperen met zijn ogen - ondanks dat hij voortdurend met tennisballen en sinaasappels werd bekogeld. Kubrick was zo onder de indruk dat hij Ermey castte als Hartman. Colceri was bitter, maar accepteerde een kleine rol als schutter vanuit een helikopter als troostprijs.

Externe links