Eyes Wide Shut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Eyes Wide Shut
Logo van Eyes Wide Shut
Logo van Eyes Wide Shut
Regie Stanley Kubrick
Producent Stanley Kubrick
Scenario Novelle:
Arthur Schnitzler
Scenario:
Stanley Kubrick
Frederic Raphael
Hoofdrollen Tom Cruise
Nicole Kidman
Muziek Jocelyn Pook
Cinematografie Larry Smith
Première 16 juli 1999
Genre Erotische thriller, Drama, Mystery
Taal Engels
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 65.000.000,-
Opbrengst $ 160.637.680,-
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Eyes Wide Shut (1999) is een neo noir psychologische thriller en erotische film van Stanley Kubrick met in de hoofdrollen: Tom Cruise (Bill Harford), Nicole Kidman (Alice Harford) en Sydney Pollack (Ziegler). Het verhaal is geïnspireerd door het boek Traumnovelle (1926) van Arthur Schnitzler.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Dr. Bill Harford en zijn vrouw Alice bezoeken een feest, van Victor Ziegler, waar ze Nick ontmoeten, een oude vriend van Bill. Alice wordt tijdens het dansen verleid door een charmante man en Bill door twee vrouwen. Bill wordt vervolgens om hulp gevraagd door Victor de gastheer die net seks heeft gehad met een prostituee Mandy die een te grote dosis drugs heeft gehad.

De volgende avond ontdekt Bill de duistere kant van de liefde nadat zijn vrouw hem tijdens het roken van marihuana opbiecht dat ze over andere mannen fantaseert. Hij wordt gebeld door de dochter van een net overleden patiënt en eenmaal aangekomen wordt hij door de dochter verleid, maar hij weet haar te weerstaan. Hierna dwaalt hij gedesillusioneerd, als in een droom, door de nachtelijke straten van New York om bevrediging te vinden. Een prostituee haalt hem over om met hem mee te gaan maar eenmaal in haar kamer, als Alice hem belt, bedenkt hij zich.

In een jazzclub ontmoet hij Nick weer die hem vertelt dat hij die avond geblinddoekt piano speelt tijdens een feest in een landhuis. Hij vertelt Bill het geheime wachtwoord en dat het de bedoeling is dat iedereen er gemaskerd heen gaat. Bill gaat naar een winkel om een kostuum te kopen. Tot zijn schrik ziet hij de dochter van de eigenaar samen met twee Japanse mannen.

Bill neemt een taxi naar het landhuis en komt met behulp van het wachtwoord binnen. Hij treft er een groot seksfeest waarbij iedereen gemaskerd is. Een gemaskerde vrouw waarschuwt hem dat hij in groot gevaar is en weg moet gaan maar Bill wordt door een beveiliger meegeroepen. Aangekomen in een soort troonzaal wordt hij geconfronteerd met de ceremoniemeester die hem vertelt dat hij ongenodigd is en gestraft zal worden. Op dat moment meldt de vrouw die hem gewaarschuwd heeft zich en zij is bereid zijn straf te ondergaan. Bill wordt weggestuurd met de waarschuwing nooit iemand over zijn bezoek te vertellen. Hij is zijn masker echter kwijtgeraakt op het feest.

Nu volgen de problemen elkaar op. Bill ontdekt dat de prostituee die hij de avond van Zieglers feestje gered had ondertussen is overleden aan een overdosis, Nick is ontvoerd door twee mannen en Victor Ziegler was een van de bezoekers van de orgie en aangesloten bij een geheim genootschap. De kledingverkoper heeft zijn dochter ondertussen verkocht. Victor verzekert hem dat het met Nick goed gaat, die zit veilig thuis in zijn huis in Seattle, en maakt hem wijs dat de overleden prostituee de vrouw is die zijn plaats in had genomen maar dat haar dood toevallig is en nooit door het geheime genootschap opgezet. Victor waarschuwt Bill dat het geheime genootschap wel degelijk gevaarlijk is.

Eenmaal thuis treft hij het masker aan op het bed, naast zijn slapende vrouw. Als waarschuwing. Hij barst in huilen uit en vertelt haar alles wat er is gebeurd. De volgende dag gaan Bill en Alice samen met hun dochter kerstinkopen doen. Ze zijn blij dat het voor hen goed afgelopen is en het heeft hen dichter bij elkaar gebracht.

Duiding[bewerken]

De film is te omschrijven als een erotische thriller maar daarmee doe je de complexiteit van het verhaal tekort. Naast een psychologische reis die de seksuele motieven van de mens onderzoekt, is Eyes Wide Shut ook een satire op de nouveau riche van de New Yorkse wijk Greenwich Village, worstelend met frivole verlangens en niet schromend hun geluk te kopen.

Deze laatste film van Kubrick is een mengeling van droomwerelden, verleiding en angst gevangen in een weelderig olieverfschilderij. Regisseur Kubrick liet zich bij de voorbereiding van de productie onder meer inspireren door de schilderijen en schetsen van Gustav Klimt.

Productie[bewerken]

Het landgoed Mentmore Towers, een van de filmlocaties.

Kubrick speelde al lang met idee van een erotische film. In de jaren zeventig kocht hij reeds de rechten op het boek Traumnovelle en in de loop van de jaren werkte hij zijn idee verder uit. In eerste instantie had het een komedie zullen worden. De film speelt zich af rond de kerst in de jaren negentig terwijl de roman zich afspeelt tijdens carnaval rond 1900.

Ook al speelt de film in en rond New York, de opnames vonden grotendeels plaats in Engeland. Doordat Kubrick (woonachtig in Engeland) vliegangst had liet hij in de Pinewood Studios een stukje Greenwich Village, een wijk op Manhattan nabouwen, met veel oog voor detail. Voor de scènes in en bij het landhuis werd gefilmd bij de Britse landhuizen Mentmore Towers en Elveden Hall. Straatscènes werden opgenomen in Hatton Garden en in Hamleys (de oudste speelgoedwinkel ter wereld, in Regent Street), beide in Londen. Een aantal achtergrondbeelden zijn wel in New York geschoten.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Cruise, Tom Tom Cruise Dr. William (Bill) Harford
Kidman, Nicole Nicole Kidman Alice Harford
Pollack, Sydney Sydney Pollack Victor Ziegler
Field, Todd Todd Field Nick Nightingale
Mont, Sky du Sky du Mont Sandor Szavost
Šerbedžija, Rade Rade Šerbedžija Mr. Milich
Shaw, Vinessa Vinessa Shaw Domino
Sobieski, Leelee Leelee Sobieski Milichs dochter
Cumming, Alan Alan Cumming Hotelbediende
Vitali, Leon Leon Vitali Man in rode kapmantel
Davis, Julienne Julienne Davis Amanda (Mandy) Curran
Gibson, Thomas Thomas Gibson Carl Thomas
Eginton, Madison Madison Eginton Helena Harford
Richardson, Marie Marie Richardson Marion Nathanson
Masterson, Fay Fay Masterson Sally

Filmmuziek[bewerken]

De muziek voor deze film bevat onder andere de pianocompositie Musica Ricercata, II van hedendaags componist György Ligeti. Ook voor zijn films 2001: A Space Odyssey (1968) en The Shining (1980) gebruikte Kubrick muziek van deze componist.

Externe links[bewerken]