Functie (biologie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De functie van structuren (organismen, organen, cellen) bestaat uit de processen waar de structuren in aantoonbare mate aan bijdragen.. Naast de functie heeft elk deel van een organisme ook een structuur of mechanisme, wat bestudeerd wordt in de anatomie en histologie. Fysiologie is onder meer de studie van de samenhang tussen vorm van de structuren en hun functie.

Analogie[bewerken | brontekst bewerken]

Verschillende soorten kunnen vergelijkbare functies hebben die op verschillende mechanismes berusten, iets wat analogie wordt genoemd. Zo hebben de vleugels van vleermuizen eenzelfde functie als insectenvleugels, maar hebben ze een onafhankelijke evolutie doorgemaakt, zonder dat er sprake van was dat een gemeenschappelijke voorouder al over dit mechanisme beschikte.

Als dit optreedt, wordt gesproken van convergente evolutie. Dit kan optreden als verschillende organismen verkeren in vergelijkbare leefomgeving en omstandigheden. Doordat de verschillende soorten zich allen via natuurlijke selectie aanpassen aan dezelfde omstandigheden, ontstaan vergelijkbare functies.