Naar inhoud springen

Futura (lettertype)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Flamon (overleg | bijdragen) op 9 mrt 2019 om 16:06. (Versie 53333559 van Lettkemann (overleg) ongedaan gemaakt; Bijschrift was slechts een tekst van het beeld, het gaf geen verklaring voor het beeld en gaf geen historische of andere encyclopedisch-relevante indeling van het beeld.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Futura
Voorbeeld van Futura
Stijl schreefloos
Classificatie Linearen, geometrisch
Uitgeverij Bauersche Gießerei
Letterontwerper Paul Renner
Hier afgebeeld Bauer Type Foundry
Neufville Digital

Futura is een geometrisch schreefloos lettertype ontworpen door Paul Renner (1878-1956) in 1927. Renner was beïnvloed door de ontwerpfilosofie van het Bauhaus, en door het lettertype Universal van ontwerper Herbert Bayer. Hoewel Renner zelf geen lid van Bauhaus was, deelde hij de idealen en geloofde hij dat in plaats van een aangepast oud lettertype een nieuw type de moderne tijd zou moeten uitdrukken. Futura werd gemaakt in opdracht van lettergieterij Bauer. Het succes van Futura maakte de weg vrij voor andere geometrische schreefloze lettertypen zoals Kabel, Metro, Vogue, Erbar en Spartan.

Eigenschappen

Futura maakt een efficiënte en heldere indruk. Het ontwerp is gebaseerd op eenvoudige geometrische vormen (cirkels, driehoeken en vierkanten) en kent weinig contrast tussen opgaande en horizontale halen. Dit is bijvoorbeeld te zien aan de "o" (kleine letter o) die bijna een volmaakte cirkel en overal even dik is (dus eigenlijk lichtjes onvolmaakt). Hoewel Futura dus niet door een lid van Bauhaus werd ontworpen, heeft het dezelfde ontwerpuitgangspunten: niet decoratief, alleen essentiële elementen, zakelijk.

Toepassing

Futura was een van de populairste lettertypen die in de twintigste eeuw werden gebruikt, vooral in de jaren 1950 en 1960. De vroegere Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair gebruikte Futura van de jaren 1950 tot aan de jaren 1990. De historische plaquette die bij het verlaten van de maan door de Apollo 11 werd achtergelaten, is gezet uit de Futura. De Futura was het favoriete lettertype van filmregisseur Stanley Kubrick, met name in Extra Bold. Futura is nog steeds een belangrijke lettertypefamilie voor drukwerk en digitale doeleinden. Zo gebruiken Volkswagen en Shell de letter nog steeds in hun drukwerk. Tot 2009 gebruikte IKEA ook dit lettertype.

Verbazingwekkend genoeg was de Futura het favoriete font van Hitler en niet de door velen met het nazisme geassocieerde Fraktur die in 1941 zelfs min of meer werd afgeschaft.[1]

Twee bekende en wijdverspreide lettertypen die op Futura zijn geïnspireerd zijn Twentieth Century en Century Gothic.

Externe links

Zie de categorie Futura van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.