Génération écologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Génération écologie
Afbeelding gewenst
Personen
Partijleider Yves Piétrasanta (2011)
Geschiedenis
Opgericht 1991
Algemene gegevens
Actief in Frankrijk
Hoofdkantoor 25, Avenue Jean-Jaurès
F-75019 Parijs
Richting Centrum
Ideologie Groene politiek
Kleuren          Groen en blauw
Coalitie Alliance écologiste indépendante (2009-2010)
Pôle radical et écologiste (2011-2012)
Website http://www.generationecologie.net/
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Frankrijk

Génération écologie (Nederlands: Ecologische Generatie, GE) is een in 1991 opgerichte Franse ecologische politieke partij. Momenteel is de partij niet in het parlement vertegenwoordigd.

Geschiedenis[bewerken]

GE werd in 1991 opgericht om te concurreren met de links ecologische partij Les Verts. Anders dan Les Verts, die sociaal-progressieve ideeën combineert met groene politiek, bedient GE het hele politieke spectrum en trekt ook milieubewuste personen van conservatieve en niet-linkse huize. Brice Lalonde werd gekozen tot eerste voorzitter van GE; hij werd in 1994 als partijleider herkozen.

Bij de regionale verkiezingen behaalde de lijstverbinding van Les Verts/Génération écologie 14% van de stemmen, maar bij de parlementsverkiezingen van 1993 verkreeg de lijstverbinding weliswaar 7% van de stemmen, maar dit was onvoldoende voor een zetel in het parlement.[1]

Ondanks eerdere samenwerking met de Parti socialiste (PS) werkte de partij sinds 1998 samen met Démocratie libérale en vanaf 2002 met de centrum-rechtse Union pour un mouvement populaire (UMP).

De parlementsverkiezingen van 2002 liepen wederom voor GE uit in een deceptie. Partijvoorzitter Lalonde diende daarop zijn ontslag in en France Gamerre werd gekozen tot diens opvolger. De partijnaam werd veranderd in Génération écologie-Les Bleus, een besluit dat later weer werd teruggedraaid (2005). Mevrouw Gamerre zag het tot haar voornaamste taak om nauwer samen te werken met andere groene partijen en deze samenwerking kreeg in 2005 vorm. Haar opvolger, Jean-Noël Debroise, zorgde ervoor dat GE zich aansloot bij de Pôle radical et écologiste (PRE), een samenwerkingsverband met de Parti radical de gauche (PRG). De samenwerking zorgde er in 2012 evenwel niet voor dat kandidaten van GE in het parlement werden gekozen.

In 2015 liepen onderhandelingen over samenwerking met de Union des démocrates et des écologistes op niets uit.[2].

Verkiezingsresultaten regionale verkiezingen[bewerken]

Voorzitters[bewerken]

Periode Persoon
1991 - 2002 Brice Lalonde
2002 - 2008 Mme France Gamerre
2008 - 2011 Jean-Noël Debroise
Vanaf 2011 Yves Piétrasanta

Zie ook[bewerken]