Union pour un Mouvement Populaire

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Union pour un Mouvement Populaire (UMP)
UMP-kantoor in Parijs
UMP-kantoor in Parijs
Personen
Partijvoorzitter Nicolas Sarkozy
Geschiedenis
Opgericht 2002
Opheffing 2015
Opgegaan in Les Républicains
Algemene gegevens
Actief in Frankrijk
Richting Centrumrechts
Ideologie Liberaal conservatisme, Gaullisme, Christendemocratie
Kleuren Blauw, Rood
Website www.u-m-p.org
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Frankrijk

De Union pour un Mouvement Populaire (UMP, Nederlands: Unie voor een Volksbeweging) was een politieke partij in Frankrijk, opgericht in 2002 vanuit een fusie van de gaullistische Rassemblement pour la République (RPR) van Jacques Chirac en de liberale Démocratie Libérale (DL) van Jean-Pierre Raffarin. Op initiatief van Nicolas Sarkozy, werd de UMP in mei 2015 opgeheven en maakte de partij met nieuwe statuten een directe doorstart onder de naam Les Républicains (LR).

Geschiedenis van de UMP (2002-2015)[bewerken]

Binnen de UMP zijn er verschillende stromingen, met hun eigen achtergrond en achterban. Algemeen onderscheidt men twee grote blokken: de Chiracquiens en de Sarkozysten. De Chiracquiens zijn de aanhangers van Jacques Chirac en zijn voor een centristisch gaullisme. De andere zijde, de Sarkozysten, de aanhangers van Nicolas Sarkozy, zijn rechtser dan de andere vleugel en leggen meer de nadruk op sociaal- en ethisch conservatisme, economisch liberalisme en nationaal Frans bewustzijn.

De UMP is in 2002 opgericht. De UMP is een brede rechtse partij. De UMP is tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Chirac was de initiatiefnemer tot de fusie, maar mocht, omdat hij al president van Frankrijk was, geen voorzitter worden. In 2004 stelde Nicolas Sarkozy, toen minister van financiën, zich kandidaat als voorzitter van de UMP. Hij werd gekozen, maar moest zijn ministerschap opgeven.

Uiteindelijk keerde hij toch terug in het kabinet-Villepin, en wel op binnenlandse zaken. Hij was de belangrijkste presidentskandidaat van de UMP bij de Franse presidentsverkiezingen 2007, die hij uiteindelijk ook won.

Van 2007 tot 2012 was Nicolas Sarkozy president van Frankrijk. In 2014 kandideerde hij terug als voorzitter van de partij en kon hij terug het voorzittersschap opnemen. Sarkozy kondigde eveneens aan kandidaat te zijn bij de Franse presidentsverkiezingen van 2017. In de aanloop naar deze verkiezingen werd in 2015 een naamswijziging voor de partij voorbereid, en goedgekeurd door partijbestuur en militanten. De partij ging vanaf mei 2015 verder onder de naam Les Républicains.

Stromingen binnen de UMP[bewerken]

Conservatieve liberalen[bewerken]

Deze strekking noemt men ook weleens de Sarkozysten. Deze groep komt voort uit de RPR (voorganger van de UMP) en de Démocratie Libérale (DL).

Gaullisten[bewerken]

 • Neo-gaullisten: Deze groep noemt men ook weleens de chiraco-villepinistes. Ze zijn hoofdzakelijk afkomstig uit de RPR. Bekende namen zijn onder anderen: Jacques Chirac, Dominique de Villepin en Alain Juppé.
 • Legitimistische Gaullisten. Eveneens afkomstig uit de RPR. Namen zoals Jean-Louis Debré en Michèle Alliot-Marie.
 • Sociale Gaullisten. Ook wel seguinisten genoemd (naar Philippe Seguin). Onder andere François Fillon en Roger Karoutchi hangen deze ideologie aan.
 • Linkse Gaullisten. Een zeer kleine groep voortkomend uit de RPR. Huidig staatssecretaris Alain Marleix hoort bij deze groep.
 • Souverainisten en Nationalisten. Leden afkomstig uit de RPR, RPF of de MPF.

Liberalen[bewerken]

De liberalen zijn afkomstig uit de Démocratie Libérale (afsplitsing van de UDF).

 • Hervormingsgezinde Liberalen. Gaan voor een politiek en economisch liberalisme. Hieronder kunnen we onder anderen Hervé Novelli vermelden.
 • Libertairen

Centristen, christendemocraten[bewerken]

 • Centrum-rechts. Zijn afkomstig uit de UDF. We kunnen hier onder anderen Philippe Douste-Blazy vermelden.
 • Sociaal Christelijk. Eveneens oud-leden van de UDF. Ze zijn verenigd in het Forum des républicains sociaux een partij geassocieerd aan de UMP. Een belangrijke naam is Christine Boutin.

Conservatieven en onafhankelijken[bewerken]

Deze familie is verenigd in het CNIP (Centre National des Indépendants et Paysans). De partij speelde een belangrijke rol tijdens de Vierde Republiek. De partij heeft een redelijk rechtse ideologie. Verschillende leden van de Assemblée horen bij de CNIP (onder anderen Philippe Dominati en Christian Vanneste).

Sociale familie[bewerken]

 • Radicalen. Dit zijn de leden van de Parti Radical Valoisin. Ooit waren de radicalen een belangrijke factor in de Franse politiek, maar midden de jaren 70 explodeerde de partij. Het ene deel hangt nu de PS aan en noemt zich de Parti Radical de Gauche, het andere deel (Valoisin) hoort bij de UMP. Jean-Louis Borloo, de tweede man van de regering Fillon, is de onbetwiste kopman van de Parti Radical Valoisin.
 • Sociaal-liberalen. In de regering Fillon werden ook enkele PS'ers opgenomen. Namen zijn onder anderen Éric Besson en Jean-Marie Bockel. De laatste stichtte de partij Gauche Moderne.

Blauwe ecologisten[bewerken]

Een familie afkomstig uit de UDF en de Génération Ecologie. Een belangrijke naam was Nathalie Kosciusko-Morizet (woordvoerder van de regering).

Parlementaire groeperingen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Groupe Union pour un Mouvement Populaire voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de Franse volksvertegenwoordiging (Assemblée Nationale) en de Senaat (Sénat) vormde de UMP met gelijkgezinde partijen de Groupe Union pour un Mouvement Populaire.

De Groupe UMP telde 321 afgevaardigden en 159 senatoren.

Externe links[bewerken]