Parti Chrétien-Démocrate

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
PCD (maakt deel uit van de UMP)
Afbeelding gewenst
Personen
Partijvoorzitter Christine Boutin
Mandaten
Assemblée Nationale
Sénat
Europees Parlement
Geschiedenis
Opgericht 2001
Algemene gegevens
Actief in Frankrijk
Ideologie christendemocratie
Kleuren blauw & rood
Website www.partichretiendemocrate.fr
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Frankrijk

Parti Chrétien-Démocrate (Nederlands: Christendemocratische Partij), is een Franse christendemocratische partij die deel uitmaakt van de regeringspartij Union pour un Mouvement Populaire (Unie voor een Volksbeweging).

Geschiedenis[bewerken]

De PCD werd op 20 juni 2009[1] opgericht als opvolger van het Forum des Républicains Sociaux (Forum van de Sociale Republikeinen) dat in maart 2001 werd opgericht door Christine Boutin.

De PCD (FSR) is geassocieerd lid van de Union pour un Mouvement Populaire (UMP) en maakt ook deel uit van het Comité de liaison de la majorité présidentielle, waar o.a. ook de Parti Radical en Les Progressistes lid van zijn.

Standpunten[bewerken]

De PCD is een christendemocratische en progressieve partij. De partij is voor de beschermwaardigheid van het leven vanaf de conceptie tot aan de natuurlijke dood en vindt dat het huwelijk voorbehouden moet blijven voor de verbintenis tussen man en vrouw. De PCD was in 2005 tegen het voorstel van Europese grondwet, omdat de voorgestelde tekst niet verwijst naar de joods-christelijke wortels van het Europese continent en het naar hun mening te sterke neoliberale karakter van de voorgestelde grondwet. De PCD keert zich tegen een extreem economisch liberalisme en stelt daar een sociaal-christelijk beleid tegenover.

De PCD telt 8300 leden en 40.000 sympathisanten (2009).

Voorzitter[bewerken]

De voorzitster van de PCD is Christine Boutin (*1944), de minister van Volkshuisvesting in het kabinet-Fillon I (2007-2009). Zij staat onder andere bekend om haar duidelijke standpunten inzake abortus en het "homohuwelijk". In 2002 was ze kandidaat voor het Franse presidentschap. Vicevoorzitter van de PCD is Jean-Frédéric Poisson.

PCD in de Nationale Vergadering[bewerken]

De PCD is met drie personen in de Nationale Vergadering (Assemblée Nationale) vertegenwoordigd: Jean-Frédéric Poisson, Jean-François Chossy en Dino Cinieri.

Verwijzing[bewerken]

  1. http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2009/06/20/01011-20090620FILWWW00606-boutin-cree-le-parti-chretien-democrate.php

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]