Parti Chrétien-Démocrate

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
PCD (maakt deel uit van de UMP)
Afbeelding gewenst
Functiehouders
Partijvoorzitter Christine Boutin
Mandaten
Assemblée Nationale
Sénat
Europees Parlement
Geschiedenis
Opgericht 2001
Algemene gegevens
Actief in Frankrijk
Ideologie christendemocratie, conservatief
Kleuren blauw & rood
Website www.partichretiendemocrate.fr
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Frankrijk

Parti Chrétien-Démocrate (Nederlands: Christendemocratische Partij), is een Franse christendemocratische partij die deel uitmaakt van de regeringspartij Union pour un Mouvement Populaire (Unie voor een Volksbeweging).

Geschiedenis[bewerken]

De PCD werd op 20 juni 2009[1] opgericht als opvolger van het Forum des Républicains Sociaux (Forum van de Sociale Republikeinen) dat in maart 2001 werd opgericht door Christine Boutin.

De PCD (FSR) is geassocieerd lid van de Union pour un Mouvement Populaire (UMP) en maakt ook deel uit van het Comité de liaison de la majorité présidentielle, waar o.a. ook de Parti Radical en Les Progressistes lid van zijn.

Standpunten[bewerken]

De PCD is een behoudende christendemocratische en sociaal conservatieve partij. De partij is tegen abortus, euthanasie en het homohuwelijk. Als een van de weinige West-Europese Christendemocratische partijen was de PCD in 2005 tegen de Europese grondwet, met name vanwege het ontbreken van een verwijzing naar de Joods-Christelijke traditie en het neoliberale karakter van de grondwet. De PCD keert zich tegen het economisch liberalisme en stelt daar sociaal-christelijk beleid tegenover. De PCD is groot voorstander van een wet ter bescherming van de ongeboren vrucht en een wet die het menselijk leven beschermt.

De PCD telt 8300 leden en 40.000 sympathisanten (2009).

Voorzitter[bewerken]

De voorzitster van de PCD is Christine Boutin (*1944), de minister van Volkshuisvesting in het kabinet-Fillon I (2007-2009). Zij staat bekend om haar scherpe standpunten inzake abortus en het homohuwelijk. In 2002 was kandidaat voor het Franse presidentschap. Vicevoorzitter van de PCD is Jean-Frédéric Poisson.

PCD in de Nationale Vergadering[bewerken]

De PCD is met drie personen in de Nationale Vergadering (Assemblée Nationale) vertegenwoordigd: Jean-Frédéric Poisson, Jean-François Chossy en Dino Cinieri.

Verwijzing[bewerken]

  1. http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2009/06/20/01011-20090620FILWWW00606-boutin-cree-le-parti-chretien-democrate.php

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]