Calédonie ensemble

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Calédonie ensemble
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Personen
Partijleider Philippe Gomès
Zetels
Congrès de la Nouvelle Calédonie
16 / 54
Nationale Vergadering
(Fractie: UDI)
2 / 577
Senaat
(Fractie: UDI - UC)
0 / 348
Geschiedenis
Opgericht 11 oktober 2008
Algemene gegevens
Actief in Vlag van Nieuw-Caledonië Frans-Polynesië
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Richting Centrum-rechts
Ideologie Sociaalliberalisme, Autonomisme
Kleuren Blauw en oranje
Website caledonie-ensemble.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Calédonie ensemble (Nederlands: Caledonië Tezamen) is een centrum-rechtse politieke partij in Nieuw-Caledonië die op 11 oktober 2008 werd opgericht en in het Congres van Nieuw-Caledonië beschikt over 16 van de 54 zetels. De partij is gekant tegen onafhankelijkheid van Nieuw-Caledonië ten opzichte van Frankrijk en voorstander van de huidige autonomie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Calédonie ensemble ontstond in 2008 als afsplitsing van de partij l'Avenir Ensemble die in 2004 werd opgericht. Zeventien van de 54 leden van de fractie van l'Avenir Ensemble scheurden zich van de partij af en vormden de nieuwe fractie Calédonie ensemble. Leider van de partij is medeoprichter Philippe Gomès die meerdere malen lid is geweest van verschillende regering in Nieuw-Caledonië. Van 2009 tot 2011 was hij president van de regering van Nieuw-Caledonië.

Bij de verkiezingen voor een nieuw Congres in 2014 werd Calédonie ensemble met vijftien gekozenen de grootste partij in het parlement.

Ideologie[bewerken | brontekst bewerken]

De partij verzet zich tegen onafhankelijkheid en is voorstander van de huidige status quo. Verder is de partij sociaal-liberaal en tegenstander van een te grote overheidsinvloed op de economie.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]