Les Progressistes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
PCD (maakt deel uit van de UMP)
Afbeelding gewenst
Functiehouders
Partijvoorzitter Éric Besson
Mandaten
Assemblée Nationale
Sénat
Geschiedenis
Opgericht 2007
Algemene gegevens
Actief in Frankrijk
Ideologie sociaaldemocratie, progressief
Kleuren blauw
Website www.partichretiendemocrate.fr
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Frankrijk

Les Progressistes (Nederlands: De Progressieven), is een Franse politieke vereniging binnen de Union pour un Mouvement Populaire (Unie voor een Volksbeweging).

Geschiedenis[bewerken]

Les Progressistes komt voort uit de Parti Socialiste (Socialistische Partij). Een aantal leden van de PS besloot na de verkiezingsoverwinnig van Nicolas Sarkozy bij de presidentskiezingen van 2002 de nieuwe president te steunen. Een aantal van hen, w.o. Bernard Koucher en Éric Besson traden zelfs toe tot de regering. Dit leidde ertoe dat de partijleiding van de PS hen uit de partij sloten. De meeste uitgesloten PS-leden bleven als onafhankelijke socialisten deel uitmaken van de regering, maar Besson besloot tot de oprichting van Les Progressistes als onderdeel van de Union pour un Mouvement Populaire (UMP). Besson werd hierin gesteund door president Sarkozy, omdat door de toetreding van een aantal ex-PS'ers tot de UMP zijn streven naar een brede volkspartij te vergroten.

In juni 2009 trad Les Progressistes toe tot het Comité de liaison de la majorité présidentielle (Verbindend Comité voor een Presidentiële Meerderheid), een samenwerkingsverband tussen de UMP, de politieke verenigingen en Nouveau Centre (Nieuw Centrum). Voorzitter is Jean-Claude Gaudin.

Les Progressistes is een sociaaldemocratische politieke beweging en wordt voortgezeten door Éric Besson. Sinds januari 2009 is Besson ook plaatsvervangend secretaris-generaal van de UMP. Jean-Jacques Denis is secretaris-generaal van Les Progressistes.

Samen met La Gauche moderne vormt Les Progressistes de linkervleugel van de UMP.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]