Comité de liaison de la majorité présidentielle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Een logo vindt u hier → Logo

Het Comité de Liaison de la Majorité Présidentielle, ook: Comité de la Majorité Présidentielle en Comité de la Majorité (Nederlands: Comité voor de Presidentiële Meerderheid) is een comité in Frankrijk die politieke partijen coördineert die het beleid van president Nicolas Sarkozy steunen.

Oprichting[bewerken]

Op 9 april 2008, na de gemeentelijke en kantonnale verkiezingen, kondigde president Nicolas Sarkozy de oprichting een comité op met als doel de samenwerking tussen de partijen die zijn beleid steunen te intensiveren en in de toekomst de partijen voor te bereiden op verkiezingen. De leiding van het comité zou in handen moeten komen van de leiders van de partijen van de zogenaamde "presidentiële meerderheid," de partijen die Sarkozy een meerderheid hadden gegeven in het Franse parlement. Op 30 juni 2009 werd het Comité de Liaison de la Majorité Présidentielle opgericht door premier François Fillon. De zittingen van het comité worden voortgezeten door Jean-Claude Gaudin, lid van het bestuur van de UMP.[1]

Als zijn belangrijkste taak geldt de voorbereiding van de diverse partijen voor de regionale verkiezingen van 2010.

Partijen aangesloten bij het Comité[bewerken]

De Union pour un Mouvement Populaire (UMP, Unie voor een Volksbeweging), de grootste partij in zowel de Nationale Vergadering (Assemblée Nationale) en de Senaat (Sénat) én de partij van president Sarkozy is het belangrijkste component van het Comité. Andere partijen die lid zijn:

Aan de UMP gelieerde partijen

Met de UMP verbonden partijen

Zie ook[bewerken]

Noot[bewerken]