Gerard Cooreman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Gérard Cooreman)
Ga naar: navigatie, zoeken
Gerard Cooreman
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren Gent, 25 maart 1852
Overleden Brussel, 2 december 1926
Land Vlag van België België
Partij Katholieke Partij
Flag of Belgium.svg Premier van België Flag of Belgium.svg
Aangetreden 1 juni 1918
Einde termijn 21 november 1918
Regering Cooreman
Voorganger Charles de Broqueville
Opvolger Léon Delacroix
Minister van Nijverheid en Arbeid
Aangetreden 24 januari 1899
Einde termijn 5 augustus 1899
Regering Vandenpeereboom
Voorganger Albert Nyssens
Opvolger Julien Liebaert
Voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers
Aangetreden 16 januari 1908
Einde termijn 8 augustus 1912
Regering Schollaert
de Broqueville I
Voorganger Frans Schollaert
Opvolger Frans Schollaert
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

Gérard François Marie (Gerard) Cooreman (Gent, 25 maart 1852Brussel, 2 december 1926) was een Belgisch katholiek politicus.

Levensloop[bewerken]

Hij studeerde aan het Gentse Sint-Barbaracollege. Cooreman promoveerde tot doctor in de rechten en vestigde zich als advocaat in Gent. Hij was nochtans vooral actief in de financiële wereld. Daarnaast hield hij zich bezig met de katholieke sociale werken in Gent.

Cooreman werd van 1892 tot 1898 senator en was daarna van 1898 tot 1914 volksvertegenwoordiger voor het arrondissement Gent voor de Katholieke Partij, waarbij hij van 1908 tot 1912 voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers was.

In 1899 was hij kort minister van arbeid en nijverheid en trad op als een verzoenend figuur. Na de val van de regering-Schollaert in 1911 wilde de koning hem de vorming van het nieuwe kabinet toevertrouwen, maar hij weigerde. In 1912 werd hij tot minister van Staat benoemd en in 1914 verliet hij het parlement en werd directeur van de Société Générale de Belgique. Van 1895 tot 1911 was hij tevens gemeenteraadslid van Gent.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog volgde Cooreman de regering, eerst naar Antwerpen, later naar Le Havre, hoewel hij op dat moment geen ministerportefeuille had en evenmin parlementslid was. Tegen het einde van de oorlog, na het ontslag van kabinetsleider de Broqueville, deed koning Albert andermaal een beroep op Cooreman om de leiding van het kabinet op zich te nemen (1 juni 1918). Ditmaal aanvaardde hij. Wellicht werd hij door de koning aangezocht vanwege zijn verzoenende en gematigde houding en om binnen de regering (sinds 1917 verruimd met een liberaal en een socialist) en tussen de regering en het leger de vrede te behouden.

Op 13 november 1918, twee dagen na de wapenstilstand, bood Cooreman het ontslag van zijn regering aan en in de daaropvolgende dagen kwam in Loppem de regering-Delacroix tot stand. Sommigen verweten Cooreman dat hij zijn ontslag te vlug zou hebben gegeven en zo koning Albert vrij spel zou hebben gelaten om zijn wil door te drijven.

Op 18 juli 1919 werd hij belast met het voorzitterschap, in co-voorzitterschap met Paul van Iseghem, voorzitter van het Hof van Cassatie, van een onderzoekscommissie om de schendingen van de mensenrechten en het oorlogsrecht door het Duitse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog te onderzoeken.

Hij was gehuwd met Joanna Maria Van Biesen, en had 7 kinderen: Joseph, Victor, Marie, Henri, Guillaume, Marguerite en Michel. Hij is geen directe familie van zijn naamgenoot Jean-Baptiste Cooreman en diens kleinzoon Etienne Cooreman: hun gemeenschappelijke voorouder situeert zich 6 generaties hoger, in de 17de eeuw.

Eretekens[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • R. BONNAERENS, Minister Gerard Cooreman, in: Biographie coloniale belge, T. IV, 1956
  • U. VERMEULEN, Gerard Cooreman, in: Nationaal Biografisch Woordenboek, T. I, Brussel, 1964.
  • Paul VAN MOLLE, Het Belgisch Parlement, 1894-1972, Antwerpen, 1972.

Externe link[bewerken]

Voorganger:
Charles de Broqueville
Belgische premier
1918
Opvolger:
Léon Delacroix
Voorganger:
Albert Nyssens
Minister van Nijverheid en Arbeid
1899
Opvolger:
Julien Liebaert
Voorganger:
Frans Schollaert
Voorzitter van de Kamer van Volksvertegenwoordigers
1908-1912
Opvolger:
Frans Schollaert