GLV Idun

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
GLV Idun
Groninger Levenswetenschappen Vereniging Idun
Type Studievereniging
Plaats Vlag Groningen (gemeente) Groningen
Instelling Rijksuniversiteit Groningen
Studierichting biologie en Life Science & Technology
Oprichting 2006
Aansluiting FVOG, SOCTeC, LOBS, BSMO
Website http://www.idun.nl

Groninger Levenswetenschappen Vereniging Idun is de studievereniging van de bachelor studies biologie en Life Science & Technology aan de Rijksuniversiteit Groningen en de daarop aansluitende masterstudies. GLV Idun is in 2006 ontstaan uit de fusie tussen de Groninger Biologen Club (GBC) en s.v. Melior Vita. Dit waren de studieverenigingen van respectievelijk de opleidingen biologie en life science & technology. Per collegejaar 2006/2007 gingen deze twee studies op in één brede bachelor en als gevolg daarvan zijn beide studieverenigingen een fusie aangegaan met GLV Idun als gevolg.

GLV Idun telt zo'n 1700 leden en organiseert allerlei activiteiten voor haar leden. Hieronder vallen sociale activiteiten zoals borrels en feesten, maar ook culturele, sportieve en studiegerelateerde activiteiten. Daarnaast kunnen leden via GLV Idun goedkope boeken en labjassen kopen. De activiteiten worden georganiseerd door een negentiental commissies en het bestuur, elk met hun eigen 'vakgebied'.

Iduna[bewerken]

GLV Idun is vernoemd naar de Noorse mythologische figuur Iduna. Zij was de bewaakster van de appels van de eeuwige jeugd, die de goden onsterfelijk maakten. Deze naam sluit aan bij de insteek van de studies om het leven te begrijpen en waar mogelijk te verlengen door ziektes en aandoeningen te genezen.

Geschiedenis[bewerken]

GLV Idun is ontstaan uit een fusie tussen de Groninger Biologen Club en s.v. Melior Vita.

GBC[bewerken]

De GBC is in 1919 opgericht in het toenmalige opleidingsgebouw van de studie biologie, 't Huis de Wolf in Haren. In 87 jaar tijd is zij samen met de studie uitgegroeid tot een grote vereniging met ongeveer 800 leden en zeventien commissies. De GBC was gevestigd in Haren en had hier ook een ledenruimte, genaamd ‘de Suite’, waar elke donderdag een borrel georganiseerd werd. Deze traditie bestaat nog steeds, nu in de nieuwe Suite in de Linneausborg. In de beginjaren van de GBC werden vooral excursies georganiseerd, maar de activiteiten en het aantal commissies werden later uitgebreid naarmate het ledenaantal groeide. Sommige namen en activiteiten bestaan nog steeds: zo is de naam InNatura voor de excursiecommissie ontstaan in de tijd van de GBC en werd toen ook al het Harz-weekend georganiseerd.

Melior Vita[bewerken]

In 2002 werd in Groningen gestart met de opleiding Life Science and Technology. Er waren al snel studenten die een eigen studievereniging wilden en op 4 april 2003 zag s.v. Melior Vita het levenslicht. Het jaar daarna stond in het teken van het uitbreiden van Melior Vita: er werden leden geworven, commissies werden opgericht, de eerste ALV werd gehouden en de eerste Dies werd gevierd. Uiteindelijk bestond s.v. Melior Vita uit ongeveer 250 leden en had deze 12 commissies.

Fusie[bewerken]

Per het collegejaar 2006/2007 werden de studies biologie en life science & technology samengevoegd tot één brede bachelor. De bedoeling was dat de naam van deze studie 'Levenswetenschappen' zou worden, maar later is besloten om de namen bij het oude te laten. De beide studieverenigingen besloten zich hierbij aan te passen en begonnen de fusie voor te bereiden. In het jaar voorafgaande aan de fusie werd al een gezamenlijk congres georganiseerd. Ook vonden er veel kennismakingsborrels plaats, zodat beide verenigingen van elkaars sfeer konden proeven. Als afsluiting van de fusieperiode vond in mei een fusiefeest plaats, met als thema ‘Neanderthalers, back to the beginning’. Na de fusie werd op 8 juni het eerste bestuur van GLV Idun geïnstalleerd. Zij hadden de taak om binnen de vereniging een eenheid te creëren. Verschillende commissies van de GBC en Melior Vita werden samengevoegd en kregen een nieuwe naam. De eerste grote activiteit werd georganiseerd door de nieuwe introductiecommissie, de EI: zij organiseerden het introkamp, voor alle nieuwe eerstejaars Levenswetenschappen. Ook werd dit jaar de IduNacht voor het eerst gevierd, het maandelijkse feest dat al sinds de oprichting van Idun plaatsvindt in de Troubadour. Alle commissies deden hun best om oude activiteiten te behouden, maar tegelijk ook met nieuwe activiteiten te komen. Het jaar werd afgesloten met de eerste dies van GLV Idun, met als thema 1001 nacht.

Bestuur[bewerken]

Het bestuur van de vereniging bestaat uit doorgaans zes leden en is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de vereniging. Het houdt toezicht op alle activiteiten en de financiën. Daarnaast organiseert het bestuur zelf ook enkele activiteiten. In september van elk jaar dragen de bestuursleden op de jaarvergadering het stokje over aan een nieuw bestuur. Het nieuwe bestuur, ook wel kandidaatsbestuur (KB) genoemd, wordt door het zittende bestuur samengesteld aan de hand van een sollicitatieronde. Alle leden van GLV Idun komen hiervoor in aanmerking.