Gabdoelchaj Achatov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gabdoelchaj Achatov
Габдулхай Хурамович Ахатов
Professor Gabdoelchaj Achatov (1927-1986). Foto: Kazan, 1951.
Geboren 8 september 1927
Sovjet-Unie, Rusland, Tatarije
Overleden 25 november 1986
Sovjet-Unie, Rusland, Tatarije
Politieke partij Communistische Partij van de Sovjet-Unie
Partner Sovjet-Unie, Rusland, Tatarije
USSR
Beroep Sociale activist
Wetenschapper
Organisator van de wetenschap en het hoger onderwijs in de USSR.
Religie Agnosticisme
Handtekening Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Gabdoelchaj Achatov (Russisch: Габдулхай Хурамович Ахатов, Tataars: Габделхәй Әхәтов) (Staroje Ajmanovo, Tatarije, 8 september 1927 - Naberezjnye Tsjelny, 25 november 1986) was een Russisch filoloog, turkoloog en linguist, gespecialiseerd in Tataarse dialecten.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Gabdoelchaj studeerde in 1951 af aan de universiteit te Kazan en zou van 1954 tot 1986 voorzitter zijn van een commissie die zich richtte op de Tataarse spraak en literatuur. Hij was professor aan diverse universiteiten en ondernam verschillende taalkundig-dialectologische en etnologische expedities naar Siberië, Centraal-Azië en andere regio's. Hij schreef een grote hoeveelheid taaltheoretische boeken en artikelen die substantieel bijdroegen aan de wetenschappelijke ontwikkeling van de dialectologie, lexicologie en fraseologie en verrichtte met name baanbrekend werk op het gebied van idiomatische uitdrukkingen. Ook had hij bijzondere aandacht voor overstijgende linguïstische verschijnselen. Zijn taalkundige studies werden bekroond op het dertiende internationale Congres van linguisten (Tokio, 1982).

Gabdoelchaj vervulde ook een groot aantal officiële functies binnen de Sovjet-Unie. Als polyglot sprak hij meer dan 25 talen. Hij overleed in 1986, 59 jaar oud.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Gabdulkhay Akhatov van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.