Galerie Fenna de Vries

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Galerie Fenna de Vries
Interieur
Oprichter(s) Fenna de Vries
Eigenaar Fenna de Vries
Specialisatie Moderne kunst
Jaren actief 1959-heden
Land Vlag van Nederland Nederland
Locatie Rotterdam
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Galerie Fenna de Vries is een galerie voor moderne kunst, in de Nederlandse plaats Rotterdam. De galerie is vernoemd naar de eigenaresse.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Fenna de Vries opende in november 1959 onder de naam Kunstzaal Fenna de Vries een galerie op de Markt in Delft. Exposanten waren de Delftse kunstenaar Harm Kamerlingh Onnes en de Rotterdamse beeldhouwer Kor Bekker. Er vonden onder andere exposities plaats van Klaas Gubbels, Aat Verhoog, Henk de Vries, Dick Cassée, Aad Veldhoen, Hannes Postma, Aart van den IJssel en Jan Schoonhoven.

De clientèle in Delft bestond deels uit studenten van de Technische Universiteit waarvoor de “De Tientjesregeling” was bedacht. Deelnemers stortten iedere maand 10 gulden en wanneer er genoeg was voor een aankoop kreeg men 10% korting.

In 1967 verhuisde de galerie naar Rotterdam, eerst naar Eendrachtsplein 18[1], in 1978 onder de naam De Vries & Roeloff naar de Westersingel 83. De galerie was op de bel-etage en in het souterrain. Achter het pand was een grote tuin waar beelden werden geëxposeerd van onder meer Cornelius Rogge, Kor Bekker, Carel Visser en installaties van Axel van der Kraan.

Literatuurverwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • B. Roodnat, Galerie Fenna de Vries jubileert, na 25 jaar, met eerste exposant, NRC Handelsblad 10 december 1984
  • B. Schmidt, Galerie Fenna de Vries is er kwart eeuw bij, Het Vrije Volk 11 december 1984
  • T. Gubbels, Passie of professie, Abcoude 1999
  • Patricia van Ulzen, 90 over 80, tien jaar beeldende Kunst in Rotterdam, 2000, Rotterdam
  • Aat van Yperen, Frank Eerhart, Truus Gubbels, Onmetelijk Optimisme, kunstenaars en hun bemiddelaars in de jaren 1945 – 1970, 2006, Zwolle (met DVD)
  • Nienke Bos, Merel IJsbrandy en Avelijn Waardenburg, Galerie Fenna De Vries, de ontwikkeling van een galerie tegen de achtergrond van het kunstklimaat van Delft en Rotterdam in de jaren 1959- 1987, 2008, Groningen

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]