Ganglion (holte)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 15 apr 2019 om 23:03. (1 (onbereikbare) link(s) aangepast en 0 gemarkeerd als onbereikbaar #IABot (v2.0beta14))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Ganglion
Ganglioncyste op rechterpols
Coderingen
ICD-10 M67.4
ICD-9 727.4
DiseasesDB 31229
eMedicine orthoped/493
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Een ganglion is een holte in of bij een gewrichtskapsel of peesschede die gevuld is met geelachtige glijstof. Een ganglion doet van zichzelf geen pijn. Als pijn aanwezig is wijst dit meestal op een onderliggende pathologie zoals artrose.

Een gangli­on komt het meest voor aan de binnenzijde van de pols en aan de vingers, maar kan op andere plaatsen voorkomen. Voor de behandeling van het ganglion is een drietal manieren van aanpak in gebruik. Een studie uit 2007 heeft deze naast elkaar gezet.[1] Allereerst kan men afwachten; circa 40% van de ganglia verdwijnt spontaan. Een veel gebruikte techniek is het leegzuigen van het ganglion en het inspuiten met corticosteroïden. Als dit niet helpt (bij circa 60%), wordt vaak overgegaan tot een tweede injectie of tot het operatief verwijderen van het ganglion. Ook na een operatie komt circa 40% terug. Er is 8% kans op een complicatie (meestal littekenklachten). Er lijkt dus geen duidelijk voordeel te zijn van opereren ten opzichte van afwachten.

Externe links